Terug in de tijd: 27 september 2007

27 september 2020 08:39

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 154 gaan we terug naar 27 september 2007, Lisse. Hoe Timmy Haleryd eindelijk zijn eerste kortebaan won.

Met Timmy Haleryd had Aad Pools tijdens de tweede helft van het seizoen van 2005 een prima aanwinst voor de kortebaan. De toen vierjarige ruin debuteerde met een vijfde plaats in Zwanenburg en liep later dat seizoen naar derde plaatsen in Hillegom en ’t Zand en een finaleplaats in Lisse.

Een jaar later stond Timmy Haleryd ook vanaf de basisafstand zijn mannetje. Vierde in Venhuizen, tweede in Nootdorp, derde in Zwanenburg, tweede in Schagen, vierde in Enkhuizen en opnieuw tweede in Lisse. Prima resultaten, maar winnen zat er telkens net niet in.

Zo ging het ook in 2007. Derde in Wognum, tweede in Amsterdam-Noord, vijfde in Warmond, tweede in De Lier en twee opeenvolgende derde plaatsen in Purmerend en Enkhuizen. Al met al prima resultaten, maar de kroon op het werk ontbrak. Daarbij kwam de winsomgrens van toen tienduizend euro ook vervaarlijk dichtbij. My Lady A had een paar jaar eerder al ervaren hoe het was om zonder overwinning opgezadeld te worden met een starthandicap. Dat kon de merrie weinig deren, want ook met vijf meter extra bleef ze uitstekend presteren. Een zege bleef overigens uit.

Scheepsrecht

Op 27 september 2007 stond Timmy Haleryd in Lisse, waar hij al twee keer de finale had gehaald, voor zijn 31e start op de kortebaan. Met acht verschillende kortebaanwinnaars aan de start behoorde de combinatie met trainer en pikeur Aad Pools op de sulky tot de outsiders.

Waar iedereen rekende op Neeroson, Vien H, Ulliano Way, Kaizarda Laurelton en Timothy’s Way, waren het echter Flirt d’Aunou en Timmy Haleryd die de finale haalden. Timmy Haleryd had met Vechtjas (Cees Imming) en Armbro Campbell (John de Leeuw) niet de zwaarste tegenstanders tijdens de eerste twee omlopen, maar verraste vervolgens met een knappe overwinning op de vierjarige Vien H (Ruud Pools).

Flirt d’Aunou moest juist tijdens de eerste twee omlopen flink aan de bak. Na Timothy’s Way (Wim van der Mespel) volgde een titanenstrijd tegen Derek Effe (Frans van der Blonk), de kersverse kampioen van Nederland. De combinatie met Lindsey Pegram op de sulky won na een kamprit, waarna het stilstaande nummer in de derde omloop een geschenk uit de hemel was. Vervolgens werd ook knap Neeroson aan de zegekar gebonden en haalde de troef van Cees Dobber de finale.

Lindsey Pegram en Flirt d’Aunou (rechts) geven zich gewonnen; Timmy Haleryd komt op voorsprong tijdens de finale. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Timmy Haleryd schakelde tijdens de halve finale ook de tweede deelnemer van Ruud Pools, Short Trip, uit en bereikte zo zijn derde finale in Lisse op rij. Drie keer is scheepsrecht gold ook voor Timmy Haleryd, want dit keer liet hij de overwinning niet glippen. Twee bliksemstarts volstonden om Flirt d’Aunou achter zich te houden en eindelijk zijn eerste kortebaan te winnen.

Met zijn overwinning overschreed Timmy Haleryd de winsomgrens en werd vanaf 2008 opgezadeld met vijf meter extra. Dat viel hem te zwaar. In elf starts bereikte hij alleen in Assendelft een vierde plaats. In zijn tien daaropvolgende starts werd hij telkens tijdens de eerste of de tweede omloop uitgeschakeld. Na de kortebaan van Lisse, zijn 42e start, nam hij afscheid.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.