Terug in de tijd: 27 mei 1969

27 mei 2020 07:29

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 32 gaan we terug naar 27 mei 1969, Venhuizen. Hoe Mister Kortebaan zijn eerste kortebaan won.

Aad Pools begint  zijn loopbaan in de drafsport bij oudere broer Harry Pools. Na een periode bij Jan de Leeuw komt hij bij Jacques Geluk terecht. Gestimuleerd door het succes van zijn broer op de kortebaan vraagt hij Geluk om Edelscott Six te proberen. Die ziet daar eigenlijk niets in, maar geeft Pools de vrije hand. Het is een schot in de roos. De zesjarige vosruin houdt op 27 mei 1969 in Venhuizen Bento van Eiberhof, Boertje Hollandia en Bonnie Mars achter zich en bezorgt Pools zo zijn eerste overwinning op de kortebaan.

Twee maanden later wint Edelscott Six zelfs in Stompwijk het kampioenschap van Nederland. Pools zit die middag aan de kant. Drie dagen voor de nationale titelstrijd krijgt hij het in Hoorn aan de stok met de keurmeesters. Tot twee keer toe denkt hij met Eddi Scotch een rit te winnen, maar krijgt zijn tegenstander de rode vlag. Pools is des duivels. Wanneer het publiek zich begint te roeren en op een gegeven moment zelfs over de hekken klimt, maken de keurmeesters zich uit de voeten. Het incident haalt zelfs de landelijke kranten.

Hoewel beelden van een amateurfotograaf aantonen dat Pools wel degelijk gelijk heeft, wordt hij drie maanden te voet gesteld. Harry Pools neemt in Stompwijk de honneurs waar en pakt met Edelscott Six de Nederlandse titel.

Geen gelijke

Het duurt daarna ruim twee jaar voordat Pools opnieuw een kortebaan wint. Dat lukt op 30 september 1971 met Ekster S in Lisse. Vanaf dat moment rijst zijn ster op de kortebaan tot grote hoogte. In 1978 kroont hij zich voor het eerst tot kortebaankampioen; de eerste van in totaal veertien kampioenschappen. Pools wint maar liefst 142 kortebanen; meer dan wie dan ook.

Ook het missen van het Nederlands kampioenschap met Edelscott Six maakt hij meer dan goed. In 1980 wint hij met Ricky First zijn eerste kampioenschap, gevolgd door nog zeven nationale titels. Ook in dat opzicht kent Pools geen gelijke.

Edelscott Six blijft uiteindelijk tot 1974 op de kortebaan actief. In 1970 wint hij met Bertus Heyman op de sulky de kortebaan van Enkhuizen. Een jaar later volgt in Schagen zijn vierde en laatste zege, dit keer met Nol Heskes als pikeur. In zijn laatste twee seizoenen zit winnen er niet meer in, maar pakt hij regelmatig zijn ereprijzen mee.

(Foto: met dank aan het NDR-museum (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.