Terug in de tijd: 27 juni 2015

27 juni 2020 09:44

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 62 gaan we terug naar 27 juni 2015, Zwanenburg. Hoe Donate Groenhof begon aan onwaarschijnlijke serie.

Na een zwaar seizoen is het altijd afwachten hoe een paard de wintermaanden heeft verteerd. Want 2014 was een zwaar seizoen voor de toen vierjarige Donate Groenhof geweest. Buitengewoon succesvol ook, want de merrie won drie keer, werd een keer tweede en een keer derde. Het kon niet anders dat de pupil van trainer Cees Hetteling ook in 2015 een rol van betekenis zou gaan spelen.

Daar leek het in eerste instantie niet op. De merrie werd tijdens het Nederlands kampioenschap in Wognum in de derde omloop geëlimineerd door stalgenoot Lifelislife BR en kwam in Vroomshoop niet verder dan de tweede omloop. Cees Hetteling gaf haar meteen enkele weken vrijaf en liet een masseur langskomen om enkele wervels recht te zetten.

Op 27 juni 2015 kwam ze in Zwanenburg, waar voor het eerst om ‘de Grote Prijs Jan Offenberg’ werd gestreden, als herboren aan de start. Ze schakelde ogenschijnlijk gemakkelijk Eluna di Quattro (Wim van der Mespel) uit, gevolgd door eenvoudige zeges op Eagle Meerswal (John Dekker) en Silvester (Aad Pools). Tijdens de halve finale moest ze tegen Edo Venus (Aad Pools) serieus aan de bak, maar ook die horde werd overtuigend genomen.

Onwaarschijnlijke serie

Tijdens de finale maakte Donate Groenhof het zichzelf toch nog even moeilijk. Haar eerste start mislukte volledig, waardoor Selim (John de Leeuw) verrassend op voorsprong kon komen. Pools liet zich echter niet van de wijs brengen, nam geen enkel risico meer en liet de snelheid van Donate Groenhof de tweekamp beslissen.

Bekijk hier de samenvatting van Zwanenburg 2015

Het was het begin van een onwaarschijnlijke serie. De koers over de kinheim van HSC De Bataaf was de eerste van een reeks van acht kortebanen met zeven finaleplaatsen. Dit leverde in totaal vijf overwinningen op. Alleen in Lisse kwam ze niet verder dan de derde omloop. Helaas maakte Ruud Pools deze successen niet van dichtbij mee. De achtvoudig kampioen van Nederland voelde zich al een tijdje niet goed en moest een zware hartoperatie ondergaan. Na zijn rentree won hij nog één keer met Donate Groenhof, op 27 september 2018 in Lisse.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.