Terug in de tijd: 27 juli 1954

27 juli 2020 09:02

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 92 gaan we terug naar 27 juli 1954, Voorschoten. Hoe Jan Wagenaar zijn eerste kortebaanfinale liep.

Of hij nu wilde of niet, de in 1937 ter wereld gekomen Jan Wagenaar was voor de drafsport in de wieg gelegd. Zijn vader Jan Wagenaar sr. was een uiterst fanatieke trainer en rijder en wilde niets liever dat zijn zoon zo snel mogelijk bij hem aan de slag ging. Hij probeerde zelfs te regelen dat z’n zoon al op veertienjarige leeftijd als pikeur aan de slag kon, maar daar wilde de bond niets van weten.

Z’n vader was al die jaren een keiharde leermeester voor hem geweest. In een interview vertelde hij eens: “Hij was een goede vader, maar een slechte baas. Ik heb een mooie jeugd gehad, waarin ik alles kon krijgen, behalve een complimentje. Hij heeft me hard gemaakt, misschien wel harder dan nodig.”

Zelf was Junior in eerste instantie niet zo gek op de drafsport. Hij wilde liever wielrenner of bokser worden en trainde zelfs stiekem in een Amsterdamse sportschool. Er was echter geen ontkomen aan. Hij gaf de ambities van zijn vader drie koersen de tijd. Als het niet lukte om er één te winnen, zou Junior het voor gezien houden. Hij won in 1953 op het drafcentrum Groningen echter de derde rit waarin hij in actie kwam en een legende werd geboren.

Startplaat

Wagenaar was als kleine jongen al op de kortebaan te vinden. Hij volgde de koers in het startvak en mocht zelfs de naald op de startplaat zetten. Vanaf 1954 kwam hij zelf in actie op de kortebaan. Op 27 juli 1954, de start van het kortebaanseizoen, liep hij zijn eerste finale. Zijn vader was die middag in Voorschoten sterk op dreef en reed allebei zijn paarden naar de finale. Senior bleef zelf achter Prinses Zora (foto boven) en gaf O Nelly Zora over aan zijn zoon. Senior won uiteraard, maar Junior had de smaak te pakken. Een week later haalde hij op eigen kracht de eindstrijd in Stompwijk en een dag later opnieuw in Santpoort. Op 13 september 1955 won hij in Hardegarijp zijn eerste kortebaan.

Voor Prinses Zora was haar overwinning in Voorschoten de opmaat van een zeer succesvol seizoen met in totaal vier overwinningen. Naast Voorschoten won ze Santpoort, Heemskerk en Hardegarijp. In tien starts liep ze acht keer in de prijzen en verdiende dat jaar zelfs meer prijzengeld dan O Marijke, die dat seizoen drie kortebanen won. Jan Wagenaar jr. won op 11 september 1957 ook een keer met haar, in Warmond.

Jan Wagenaar groeide uiteindelijk uit tot een legende en boekte meer dan drieduizend overwinningen op de langebaan. Op de kortebaan kwam hij uiteindelijk tot 76 overwinningen, waarvan elf in 1958. De harde leerschool van zijn vader en de vele uren die hij als kleine jongen had doorgebracht in het startvak, hadden hun vruchten afgeworpen.

(Een deel van deze tekst verscheen eerder in de rubriek ‘De Top 100 der pikeurs’)

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.