Terug in de tijd: 26 september 1985

26 september 2020 09:25

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 153 gaan we terug naar 26 september 1985, Lisse. Hoe Yoly Yoly met de Nederlandse titel een weergaloze maand afsloot.

Yoly Yoly leverde tijdens zijn debuut in Heemskerk op 5 september 1985 een opmerkelijke prestatie. Een dag eerder had de vierjarige ruin nog een langebaankoers op Wolvega gewonnen, maar de pupil van trainer en pupil Cees Imming bleek ook op de kortebaan uitstekend uit de voeten te kunnen. Via Uniek Fortuna, Vrouwe Fortuna en Yra Alki, stuk voor stuk kortebaanwinnaars, kwam Yoly Yoly in de halve finale terecht. Daarna werden ook Weisbuch du Bois en World Cup verslagen en won de ruin bij zijn debuut direct zijn eerste kortebaan.

Het was het begin van een heerlijke maand voor Yoly Yoly en Cees Imming. In Purmerend haalde de combinatie een week later opnieuw de eindstrijd, maar was de sterke Yvon Kitty (Jan Wagenaar) van gelijke afstand een maatje te groot. In Enkhuizen draafde Yoly Yoly opnieuw in de prijzen, maar was de latere winnaar Yorker W (Manus Bouwhuis) tijdens de derde omloop in twee ritten te sterk te sterk voor de pupil van Cees Imming.

Op stelten

Ondanks de aanwezigheid van Yorker W en Yankee Fortuna, eveneens met Manus Bouwhuis op de sulky en dat seizoen al goed voor drie overwinningen, startte Yoly Yoly op 26 september 1985 als favoriet tijdens de strijd om de nationale titel in Lisse. Toch leek Ruud Pools de man van de dag te worden. Hij reed zijn beide deelnemers naar de halve finale en maakte indruk met Sproet Hanover, die de sterke Yorker W uitschakelde. Desondanks was Sproet Hanover tijdens de halve eindstrijd niet opgewassen tegen Yankee Fortuna, die zo de eerste finalist werd.

Yoly Yoly en Cees Imming op weg naar een overwinning op Duindigt, 13 mei 1984. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Yoly Yoly maakte zijn favorietrol volledig waar. Na eerst Willi Oostende, Thor Wolfrath en de snelle Remi Star te hebben verslagen, was de combinatie met Cees Imming op de sulky tijdens de halve finale ook te sterk voor Vera Westlandia en Ruud Pools. Tijdens de finale buitte de vierjarige ruin zijn voorsprong van tien meter op Yankee Fortuna optimaal uit en kroonde zich tot de nieuwe kampioen van Nederland. Drie weken eerder moest de ruin nog debuteren op de kortebaan!

Voor Cees Imming was het zijn eerste nationale titel. Er zouden er nog twee volgen. In 1990 won hij met Adriana A namens eigenaar Emile Bousie in Zandvoort en in 2003 met Roodnoot Jansara voor trainer Bas Crebas in ’t Zand. Daarnaast was Imming in 2009 op papier de trainer van Sheba Boko, die in 2009 met Willem Rutgers op de sulky Stompwijk op stelten zette door kampioen van Nederland te worden. Yoly Yoly kwam tenslotte in 1986 nog drie keer in actie op de kortebaan, met een derde plaats in Zandvoort als beste resultaat.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.