Terug in de tijd: 26 mei 2017

26 mei 2020 09:30

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 31 gaan we terug naar 26 mei 2017, Wognum. Hoe Quiz de Ginai even een aanloopje nodig had.

Tijdens de zomer van 2016 blijkt Quiz de Ginai een bijzonder sterke aanwinst voor de stal van Cees Hetteling. De Franse krachtpatser heeft in eerste instantie wat tijd nodig om aan de speciale sprintdiscipline te wennen, maar wordt desondanks vijfde in Stompwijk en vierde in Santpoort. Daarna begint hij aan een bijzondere reeks van zes finaleplaatsen op rij. Hij finisht achter Dutch Buitenzorg als tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Nootdorp en in Bemmel moet hij Casanova voor zich dulden. In Schagen pakt hij de bloemen, maar in Enkhuizen en Lisse moet hij weer genoegen nemen met plek twee achter respectievelijk Fleur Swagerman en Sander LB. De laatste kortebaan van het jaar in ’t Zand brengt opnieuw succes en Quiz de Ginai turft zege nummer twee.

Het wekt dan ook geen verbazing dat de pupil van trainer Cees Hetteling als de topfavoriet start tijdens de seizoenouverture van 2017 in Assendelft. Quiz de Ginai is echter niet in zijn hum. Debutant Ruby Tuesday snoept hem tijdens de eerste omloop een rit af en tijdens de derde omloop wordt hij door Obelix West in twee ritten aan de kant gezet. Is Quiz de Ginai het kwijt?

Aanloopje

In Wognum geeft hij enkele weken later een duidelijk antwoord. Zonder ook maar één rit tot de bodem te hoeven gaan, pakt hij ijzersterk de bloemen. Ook Obelix West, die in Assendelft nog te sterk was geweest, wordt zonder pardon teruggewezen. Hetteling heeft een simpele verklaring voor de vormverbetering van zijn pupil. “Hij is niet zo jong meer en had een aanloopje nodig. Om een paard thuis heel hard te werken zodat hij helemaal top is, heeft geen zin. Hij had die koers in Assendelft gewoon even nodig. Hij beviel vandaag al een stuk beter. Het is een enorm karakterpaard. Al ligt hij drie lengtes achter, hij vecht net zolang totdat hij er langs is”

Bekijk hier de samenvatting van Wognum 2017

Na deze koers loopt Quiz de Ginai tegen een starthandicap op. Net zoals voor veel van zijn collega’s wegen de extra meters in het startvak te zwaar. Leerlingpikeur Micha Brouwer stuurt hem nog naar een derde plaats in Zwanenburg en een vierde plaats in De Lier, maar Quiz de Ginai wordt steeds dwarser. In Enkhuizen loopt hij zijn laatste kortebaan, waarna hij afscheid neemt.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.