Terug in de tijd: 26 juni 1987

26 juni 2020 08:21

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 61 gaan we terug naar 26 juni 1987, Gorredijk. Hoe Vera Westlandia haar tweede kans greep.

Tijdens de jaren ’80 duurden carrières op de kortebaan niet lang. De winsomgrenzen lagen flink lager dan nu het geval is, dus deelnemers werden al snel geconfronteerd met meters extra. Desondanks hield Vera Westlandia het vier seizoenen uit in dit metier. In 1984 kwam ze met Ruud Pools op de sulky acht keer in actie. Met drie klasseringen begon ze bescheiden.

In 1985 kwam ze vier keer in actie. Ze werd derde tijdens het Nederlands kampioenschap in Lisse en vierde tijdens de seizoenafsluiting in ’t Zand. Een jaar later proefde ze voor het eerst het zoet van een overwinning. Na een derde plaats in Santpoort (dit keer met Jos Oorthuysen op de sulky) won ze een week later met Ruud Pools in Beverwijk. Het was voor Pools sowieso een succesvolle middag, want hij reed ook zijn tweede deelnemer, Walita Spencer, naar de finale. In Heemskerk finishte de combinatie, dit keer vanaf 310 meter, als derde.

Te koop

Ondanks de drie podiumplaatsen in 1986 en een tweede plaats in Zaandam in 1987 besloten haar eigenaren haar toch te koop aan te bieden. Paul Knijn, begin jaren ’70 als pikeur winnaar van vier kortebanen, greep deze buitenkans en koppelde de vosmerrie aan Siem Hartman. Het klikte meteen. Na een gedeelde vierde plaats in Hoogkarspel finishte het duo als tweede in Lelystad. Zes dagen later op 26 juni 1987 pakten Vera Westlandia en Hartman de overwinning in Gorredijk. Tijdens de finale bleven ze aan een winnende uitbetaling van vierentwintig tegen één de plaatselijke favoriet Tjitse Smeding met The Black Arden voor.

Vera Westlandia bleef presteren. Na een tweede plaats in Voorschoten volgde op 17 augustus in Veendam een volgende overwinning. In totaal draafde de merrie tijdens haar zestien starts in 1987 negen keer in de prijzen. Na Zarah Alki was ze eind 1987 de meest verdienende deelnemer op de kortebaan. Niet gek voor een draver die eigenlijk overbodig was.

Wellicht omdat de volgende winsomgrens van dertig mille vervaarlijk dichtbij kwam, werd er na 1987 een punt achter haar loopbaan gezet. Siem Hartman moest vervolgens wachten tot 25 juli 1990 totdat hij in Voorschoten weer een kortebaan won. Dat deed hij met Bobo Buitenzorg, die dat jaar iedereen aan flarden liep en vijf kortebanen won. Het leverde Bobo Buitenzorg de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ op; het kampioenschap bij de pikeurs ging echter naar Guus Knijnenburg.

(Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.