Terug in de tijd: 26 juli 2011

26 juli 2020 10:37

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 91 gaan we terug naar 26 juli 2011, IJmuiden. Hoe Zero Option Lane zijn eigenaar Wim van Schaik een hart onder de riem stak.

In de nazomer van 2007 is Lindsey Pegram, destijds nog zelfstandig trainster, met trouwe klant Wim van Schaik aanwezig op de 2Companions Sale. Daar staat Zero Option Lane tussen de vele jaarlingen, maar door een bokvoetje, een standsafwijking met een te steile hoef, lijkt Van Schaik niet erg geïnteresseerd. Tot haar verbazing krijgt Pegram tijdens de veiling ineens een bos bloemen voor haar neus, als teken dat ze een paard heeft aangeschaft. Van Schaik heeft Zero Option Lane alsnog gekocht en Pegram mag met hem aan de slag.

Wanneer Pegram besluit om te stoppen met haar entrainement komt de ruin bij Jan van Dooyeweerd op stal. Als driejarige maakt hij zijn opwachting op de langebaan en direct blijkt de Kaliman-zoon een uitstekende sprinter te zijn. Nadat hij met Ruud Pools op de sulky op 12 december 2009 een grote sprintkoers wint in Wolvega (met een eerste prijs van € 4.650,00) doet Jan van Dooyeweerd eigenaar Van Schaik, een kortebaanliefhebber van het zuiverste soort, een belofte. “Jij hebt de beste kortebaner van 2010 in jouw bezit.”

Van Dooyeweerd heeft geen woord te veel gezegd. Tijdens zijn debuut in Amsterdam-Noord haalt hij de finale, maar is de koers te zwaar geweest om te winnen. In totaal finisht hij in tien starts zeven keer op het podium en wint de kortebanen van Medemblik en Lisse. De titel ‘Kortebaner van het Jaar’ gaat met minimaal verschil naar Ulliano Way, maar Zero Option Lane heeft zijn naam gevestigd.

Hart onder de riem

Ook in 2011 schiet Zero Option Lane uit de startblokken. Opnieuw tweede in Mokum en een derde plaats in Sassenheim. Op 26 juli 2011 verschijnt hij aan de start op de Kennemerboulevard in IJmuiden, het parkoers langs de jachthaven. Blikvangers die middag zijn My dream the best (Wim van der Mespel) en Le Dream (Christophe de Groote) uit de stal van Lieven de Groote, maar zij slopen elkaar tijdens de derde omloop. Debutant My dream the best is daarna opgebrand en finisht moegestreden als vierde.

Zero Option Lane met Ruud Pools op de sulky weet deze krachtpatsers te ontlopen, maar krijgt met Timothy’s Way (Cees Imming) en Arctic Challenge (Wim van der Mespel, foto boven) wel flink wat tegenstand op weg naar de finale. Ook Penny d’Or, stalgenoot van Zero Option Lane, haalt de finale. De combinatie met Lindsey Pegram op de sulky is echter niet opgewassen tegen Zero Option Lane, die zo z’n derde zege op de kortebaan boekt.

Zero Option Lane is tijdens de finale duidelijk te sterk voor stalgenoot Penny d’Or. (Foto: Nico Visser)

Ook Wim van Schaik is in IJmuiden aanwezig. Ondanks dat hij ernstig ziek is, slaat hij geen koers over. Met de overwinning steekt Zero Option Lane zijn eigenaar een hart onder de riem. Ruud Pools is na afloop geëmotioneerd. “Tijdens de huldiging vertelde Wim mij met tranen in zijn ogen dat dit precies was wat hij nodig had. Prachtig dat ik deze koers voor hem heb kunnen winnen.”

Het is de laatste keer dat Van Schaik zijn Zero Option Lane een ereronde ziet rijden. Niet veel later moet hij de ongelijke strijd opgeven en overlijdt hij. Zero Option Lane wordt overgenomen door de eigenarengroep Vrienden van Wim van Schaik die hem tot 2018 in de baan houdt. Tijdens die periode groeit hij uit tot een fenomeen. Zero Option Lane heeft een grillig karakter, maar wanneer hij er zin in heeft, loopt hij alles en iedereen naar huis. In totaal wint Zero Option Lane elf kortebanen en is hij na Blackpearl Trans R het meest succesvolle paard op de kortebaan van de afgelopen tien jaar.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.