Terug in de tijd: 26 augustus 2005

26 augustus 2020 08:52

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 122 gaan we terug naar 26 augustus 2005, Zwanenburg. Hoe Wim van der Mespel met Private Dancer zijn eerste kortebaan won.

In 2002 bieden de mannen van Stal Lisse hun eigen fokproduct Private Dancer, een nazaat van Diamond Way, te koop aan op de veiling van Unitrot. Jan van Dooyeweerd sr. ziet mogelijkheden in de ruin en koopt de jaarling. Wanneer de eigenarengroep uit Lisse een aantal jaren later bij hem aanklopt voor een kortebaner heeft de legendarische trainer en pikeur nog wel een talent op stal staan: Private Dancer. Voor een hetzelfde bedrag als in 2002 koopt Stal Lisse zijn eigen fokproduct terug.

Marco Valentijn ontfermt zich vervolgens over de vierjarige ruin, maar het wil niet echt vlotten. In Zandvoort, IJmuiden, Santpoort en Noordwijk wordt hij met Valentijn op de sulky telkens vroegtijdig uitgeschakeld. Valentijn ziet zijn potentie, maar op de één of andere manier komt het er maar niet uit. Daarom adviseert hij de eigenarengroep een meer ervaren pikeur achter Private Dancer te proberen. Op 26 augustus 2005 zijn Ruud Pools of John de Leeuw, de pikeurs die Valentijn op het oog heeft, echter niet beschikbaar voor de kortebaan van Zwanenburg. Omdat Valentijn zelf al twee andere ritten heeft gepland, wordt in allerijl een vervanger gezocht voor Private Dancer. De onervaren Wim van der Mespel blijkt nog beschikbaar. Dat was niet volgens plan, maar niet geschoten is altijd mis.

Puzzelstukje

Op de IJweg ontrolt zich vervolgens een onwaarschijnlijk scenario. Van der Mespel blijkt het ontbrekende puzzelstukje te zijn en Private Dancer laat eindelijk zien wat hij in huis heeft. Met een verbluffend gemak haalt hij de vierde omloop waarin hij afrekent met de dat seizoen nog ongeslagen Deliberate Dust (John de Leeuw). Tijdens de finale heeft Private Dancer vervolgens een kamprit nodig tegen Lino Hawai (Manon Pools), omdat Van der Mespel zijn troef één keer te vroeg door het licht stuurt. Tegen een winnende uitbetaling van € 104,10 pakken Private Dancer en Van der Mespel hun eerste kortebaanoverwinning.

Deliberate Dust (links) heeft tijdens de vierde omloop van Zwanenburg 2005 geen schijn van kans tegen de ontketende Private Dancer. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Ondanks het succes voelt Van der Mespel zich schuldig tegenover Marco Valentijn dat hij heeft gewonnen. “Marco traint dit paard en heeft hem super klaargestoomd. Ik vind dit best een beetje lullig voor hem, want eigenlijk had hij hier met de krans moeten staan.” Valentijn wuifde dit meteen weg. “Ik ben enorm blij met deze ontknoping. Ik wist gewoon dat het erin zat bij Private Dancer. Dat Wim er nu zijn eerste overwinning mee haalt, vind ik echt super.”

Helaas voor Van der Mespel blijft het bij dit ene optreden. John de Leeuw neemt zijn plek achter Private Dancer over en stuurt hem vervolgens naar overwinningen in Lisse (een droomscenario voor Stal Lisse) en ’t Zand. In 2006 finisht hij vanaf de basisafstand drie keer als tweede, waarna hij met succes zijn titel verdedigt in Zwanenburg. Na deze zege loopt Private Dancer tegen een starthandicap aan en wordt na het seizoen zijn sprintloopbaan beëindigd.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.