Terug in de tijd: 26 april 2008

26 april 2020 09:18

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 4 gaan we terug naar 26 april 2008, Assendelft. Hoe Ruud Pools de lakens uitdeelde op de Dorpsstraat en het debuut van een legende.

Als eerste stuurman van het entrainement van Jan van Dooyeweerd jr. had Ruud Pools op zaterdagen vaak verplichtingen op de langebaan van Wolvega. De kortebaan van Assendelft liet hij daarom vrijwel altijd schieten. Voor de editie van 2008 maakte hij een uitzondering. Hij sloeg twee gastritten voor Wolvega af en zette vol in op Vien H en Neeroson, twee sprintkanonnen die zich in 2007 ook al hadden bewezen.

Finale Assendelft 2008: Vien H (rechts) is duidelijk sterker dan Neeroson en wint de eerste kortebaan van het seizoen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Pools had niet beter kunnen kiezen. Hij haalde met z’n beide paarden de finale waarna hij voor Vien H van werkgever Van Dooyeweerd koos en de eindstrijd winnend afsloot. De vijfjarige merrie zegevierde met een imponerende overmacht, maar wist daarna niet meer te winnen. In de daaropvolgende maanden noteerde ze nog een vierde plaats in Venhuizen en een finaleplaats in IJmuiden.

Debuut

Wat deze middag zo speciaal maakte, was niet de dubbelslag van Ruud Pools. Natuurlijk, een pikeur die met zijn beide paarden weet door te dringen tot de finale verdient een meer dan eervolle vermelding. Echter, het was niet de eerste keer dat Pools met beide deelnemers de eerste twee plekken bezette. Tijdens de tweede helft van de jaren ’90 was Pools als eerste kapitein van stal Langeweg verantwoordelijk voor een waar schrikbewind op de kortebaan en won hij waar hij wilde winnen.

De koers over de Dorpsstraat in Assendelft van 26 april 2008 ging daarom de boeken in als de eerste keer dat Viva’s Limburgia zijn opwachting maakte op de kortebaan. Die middag verscheen hij aan de start met Wim van der Mespel op de sulky, die al tijdens het voorwerk zichtbaar zat te genieten op de sulky. “Dit is een lekker paardje, hoor”, liet hij de al vroeg aanwezige toeschouwers weten. Na nationaal kampioen Derek Effe tijdens de eerste omloop te hebben verslagen, volgde ritwinst op Tarzan Weber. Tijdens de derde omloop moest de debutant na drie knalharde ritten zijn meerdere erkennen in Neeroson, die zoals hierboven beschreven uiteindelijk als tweede finishte.

Neeroson (rechts) is tijdens de 3e omloop te sterk voor Viva’s Limburgia. Laatstgenoemde zou echter uit groeien tot een legende op de kortebaan. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Na deze koers verhuisde de ruin naar Aad Pools en een legende werd geboren. Na Assendelft won Viva’s Limburgia vijf keer op rij; een reeks die de afgelopen 75 jaar slechts één keer eerder voorkwam. Uiteindelijk kwam hij in 2008 uit op zeven overwinningen, het hoogste aantal in één seizoen sinds 1958. Uiteindelijk won Viva’s Limburgia zestien kortebanen wat in deze moderne tijden een wereldprestatie mag worden genoemd. Zonder twijfel behoort de trots van de familie Pools tot de grootste kortebaners aller tijden.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.