Terug in de tijd: 25 september 1975

25 september 2020 08:30

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 152 gaan we terug naar 25 september 1975, Lisse. Hoe Leone Be de eerste kortebaan van Lisse won na de terugkeer op de Heereweg.

In 1872 organiseerde Lisse zijn eerste kortebaan. Plaats van handeling was de Heereweg, langs de trambaan. De dienstregeling van de tram zorgde elk jaar voor steeds meer ergernis, want de koers moest zo nu en dan stilgelegd worden om de tram te laten passeren. Het deed de organisatie besluiten om voor de editie van 1902, ook het jaar dat de Harddraverijverenging ‘Lisse & Omstreken’ werd opgericht, te verhuizen naar het terrein van de gebroeders Vreeburg, waar tot en met 1957 op gras werd gekoerst.

In 1958 verhuisde het evenement eenmalig naar de Stationsweg, waarna in 1959 de Van Lyndenweg in gebruik werd genomen. De kortebaan werd destijds al gecombineerd met een kermis, welke tot 1975 plaatsvond op het parkeerterrein van de Keukenhof. Na een schadeclaim van enkele duizenden guldens besloot de organisatie met zowel de kortebaan als de kermis –tot grote vreugde- terug te keren naar het centrum van het dorp, waarmee de Heereweg voor het eerst sinds 1901 weer het decor vormde van een draverij.

Lisse trof het op 25 september 1975 niet met de weersomstandigheden. De regen kwam met bakken uit de hemel, dus Manus Bouwhuis vond het niet heel erg dat hij al snel werd uitgeschakeld. Lang kon de huidige coördinator op het stalterrein niet genieten van zijn droge pak. Guus Knijnenburg lootte met zijn twee deelnemers tijdens de derde omloop tegen elkaar en stond Leone Be, achter wie hij die middag als gastrijder actief was, af aan Bouwhuis. Zelf bleef hij achter Mai Regina, uit zijn eigen entrainement en met vier overwinningen de revelatie van het seizoen.

Goede hout

Het werd een prachtige strijd tussen de twee deelnemers. Leone Be had met derde plaatsen in Abcoude en Voorschoten en een overwinning in Heemskerk (met Jan van Dooyeweerd op de sulky) al laten zien uit het goede hout gesneden te zijn. Bovendien koesterde ze een voorsprong van vijf meter op haar tegenstrever, die in Lisse in actie kwam over 315 meter. Leone Be won na veel strijd de eerste rit, maar Mai Regina maakte gelijk. Tijdens de kamprit had Leone Be simpelweg meer over en plaatste zich voor de halve finale, waarin ze het stilstaande nummer trof.

Met zijn overwinning in Lisse legde Manus Bouwhuis ook beslag op de Zilveren Tulp, sinds 1958 de ereprijs van de winnende pikeur in Lisse. (Foto: archief Lisse)

Kerry moest vervolgens vijftien meter goed maken op Larens Roem (Jan van Dooyeweerd). Dat lukte, maar de pupil van trainer en pikeur Harry Pools deed daarmee wel een flink jasje uit. Desondanks kwam Kerry tijdens de finale op voorsprong door een galoppade van Leone Be, die daarbij een ijzer afwierp. De combinatie met Manus Bouwhuis maakte vervolgens gelijk en profiteerde daarna van een te vroege start van Kerry. Zo werd Leone Be de eerste winnaar na de terugkeer op de vertrouwde Heereweg.

Leone Be kwam in de daaropvolgende seizoenen nog regelmatig in actie op de kortebaan, maar wist geen enkele keer meer in de prijzen te draven. Na haar loopbaan ging ze de fokkerij in en bracht onder andere Veloce, winnaar van de Sweepstakes in 1982, en Yfred Star, het eerste paard van Gé en Len Hilgersom en met 26 overwinningen zeer succesvol, voort.

(Foto boven: archief Lisse)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.