Terug in de tijd: 25 augustus 1983

25 augustus 2020 09:31

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 121 gaan we terug naar 25 augustus 1983, Gouda. Hoe Viri Buitenzorg de kortebaan van drs. Klaas Clay won.

Het zijn niet alleen de paarden, pikeurs, trainers en eigenaren die de kortebaan kleur geven. Ook de keurmeesters langs en op de baan hebben een stevige stempel gedrukt en bijgedragen aan de ontwikkeling van de sport. In dat rijtje mag drs. Klaas Clay niet worden vergeten. Clay was een pure liefhebber van de sport én het spel. In die hoedanigheid stond hij tussen de mensen, maar hij voelde feilloos aan wanneer hij als lid van het draverijcomité moest optreden en boven alle partijen moest gaan staan.

Clay werd in 1926 geboren in het kleine plaatsje Hem, een steenworp verwijderd van Venhuizen. Als zoon van een veehouder groeide hij op tussen de koeien en de paarden. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij in 1952 zijn veterinaire studie aan de universiteit van Utrecht afrondde. Vanaf dat moment mag hij de letters ‘drs.’ voor zijn naam zetten. Tussen 1952 en 1964 was hij als dierenarts gevestigd in Uitgeest. Dan gooit Clay het roer om en gaat in Amsterdam aan de slag als directeur van het Melkcontrolebureau. Naast die functie blijft hij functioneren als dierenarts, is als jurlylid actief op de Nederlandse koersbanen en is namens de VVD raadslid in zijn latere woonplaats Gouda.

Clay krijgt de liefde voor de kortebaan met de paplepel ingegoten en de koersen van Uithuizen en Medemblik zijn voor hem de hoogtepunten van het jaar. Hij raakt geïnteresseerd in het fokken van paarden en brengt enkele verdienstelijk dravers voort. Het is voor hem daarom een kleine stap naar een officiële functie binnen de NDR en in 1952 gaat hij als jurylid aan de slag. Zijn aanwezigheid blijft niet onopgemerkt. Zo nam hij het openlijk op voor een trainer die werd beschuldigd van het gebruik van doping. De NDR nam hem dat niet in dank af en besloot Clay voor enkele maanden te schorsen. Na enkele maanden vroegen ze hem terug te komen. “Ja, zei ik, graag zelfs”, vertelde hij aan André Buurman voor een interview in de Draf & Rensport in 2006. “Maar mijn excuses bied ik niet aan. Aan niemand. Dat was geen probleem. Als ik maar weer terugkwam.”

Bewijs

Clay kwam zelfs een tweede keer in de problemen. De NDR kreeg een anoniem telefoontje dat hij als comitélid wedde op paarden. Clay: “Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Maar ik was wel zo integer, dat op het moment dat ik in functie was, ik geen gulden speelde. Los van het feit dat het verboden is, vind ik dat je dat natuurlijk nooit kan maken. Dan stel je jezelf wel heel kwetsbaar op.”

Door zich tussen de toeschouwers te begeven en bijvoorbeeld een weddenschap te plaatsen, wist Clay wel precies wat er speelde. In de jaarverslagen van de Kortebaanbond komt Clay dan ook regelmatig aan het woord wanneer de relatie met de totalisator ter sprake kwam. Hard bewijs heeft de NDR nooit gevonden en binnen een mum van tijd kon Clay zijn functie als keurmeester weer beoefenen.

Bekijk hier een reportage over de kortebaan van Gouda in 1983, met oa. interviews met drs. Klaas Clay (0.35 minuut) en Guus Knijnenburg (22.40 minuut)

Clay was duidelijk geen man met een ‘9 tot 5’-mentaliteit en besloot in zijn spaarzame vrije tijd ook nog eens een kortebaan in woonplaats Gouda te organiseren. Op 25 augustus 1983 werd de eerste kortebaan onder zijn voorzitterschap verreden. De kortebaan werd gewonnen door Viri Buitenzorg, die zo Jan Dijs zijn eerste overwinning op de kortebaan bezorgde. Ulaan Rodney (Piet Heynen), finishte als tweede, voor Together en Aad Pools. In 1994 won Dijs met Henry Bovendijk ook de kortebanen van Soest en Enkhuizen.

De kortebaan van Gouda werd uiteindelijk acht keer verreden en kende in 1990 zijn laatste editie. In 1993 nam Clay afscheid van de kortebaan, maar bleef wel als aandachtig en kritisch toeschouwer aanwezig. In 2012 overleed hij op 85-jarige leeftijd in zijn laatste woonplaats Voorschoten.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.