Terug in de tijd: 24 september 1986

24 september 2020 09:13

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 151 gaan we terug naar 24 september 1986, Roden. Hoe Marian den Dubbelden als eerste vrouw een kortebaan won.

(Foto boven: Perry Anjo en Gé den Dubbelden na hun schitterende overwinning tijdens de strijd om de Gouden Zweep in 1982. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Op 28 mei 1908 had de Draf- en Renbaan Cruysbergen in Bussum de primeur om voor de eerste keer een vrouwelijke deelnemer te begroeten. Het betrof Elisabeth Kruys, die met haar driejarige hengst Locomotief deelnam aan de tweede Nederlandse Derby. Ruim een jaar later boekte ze op 29 september 1909 haar eerste overwinning.

Kruys speelde een belangrijke rol voor vrouwen in de drafsport. Zo was ze jarenlang secretaris-penningmeester van de Paardensport Vereniging Houtrust en organiseerde ze op 5 september 1926 de eerste damesdraverij. Deze koers met vier deelnemers werd gewonnen door mevr. Pennings – De Vlieger, inderdaad een telg uit de beroemde drafsportfamilie uit de Haarlemmermeer.

Elisabeth Kruys was in 1909 met Locomotief de eerste vrouw die een koers op de langebaan won. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Het duurde vervolgens tot 1951 voordat de amatrices definitief hun plek veroverden. Vanaf dat moment namen vrouwen het steeds vaker op tegen hun mannelijke collega’s. In 1975 werd de Hilversumse Maria Poort de eerste vrouwelijke beroepspikeur en Zus Noordam in 1976 de eerste vrouwelijke beroeps-trainer. De dames begonnen ook steeds vaker belangrijke koersen te winnen. Zo won Poort in 1975 met Orange Bowl de Jofferprijs en Marianne Vos met Veloce in 1982 de Sweepstakes. Mariska Huel won in dienst van Tjitse Smeding zelfs vier klassieke nummers.

Gouden Zweep

Op de kortebaan duurde het allemaal veel langer. De dames waren al bijna zeventig jaar in de drafsport actief voordat de Limburgse Ine Reuten op 8 september 1977 als eerste vrouw deelnam aan een kortebaandraverij. In Purmerend haalde ze met Idas de tweede omloop, maar moest zich daarna na dappere strijd gewonnen geven tegen de latere winnaar Larry met Ruud Pools.

Op 24 september 1980 liep Marianne Vos als eerste vrouw in de prijzen op de kortebaan. Op haar thuisbaan in Roden finishte ze met Ortwin als derde. Een paar weken later finishte ze met diezelfde Ortwin als vierde in ’t Zand. In 1981 haalde ze met My Kid de derde omloop in Roden. In 1985 maakte Yvonne Wagenaar haar opwachting en reed met de paarden van haar vader Jan Wagenaar naar verschillende ereprijzen.

Bekijk hier de overwinning van Perry Anjo tijdens de Gouden Zweep 1982

Marian den Dubbelden begon destijds aan een loopbaan op de langebaan. Ze stond te boek als een talent en won goed gedoteerde koersen met bijvoorbeeld Yellowa. Op 24 september 1986 maakte ze haar opwachting op de kortebaan van Roden. Ze nam deel met Perry Anjo. De op dat moment twaalfjarige draver verkeerde in de nadagen van een succesvolle loopbaan op de langebaan. Wat heet, in 1982 won de hengst met Gé den Dubbelden op de sulky in Hilversum zelfs de Gouden Zweep.

Ban gebroken

Ondanks zijn puike prestaties op de langebaan hield in Roden niemand rekening met Perry Anjo en Marian den Dubbelden. Een dure misrekening, want de combinatie werd de sensatie van de middag. Aad Pools hielp het duo elke rit op weg in het startvak, waarna Perry Anjo de ene na de andere tegenstander versloeg. Tijdens de finale moest zelfs de torenhoog favoriet Zeepijn du Bois (Huib van den Heuvel) er aan geloven en won de debuterende Perry Anjo de koers, maar bovenal werd Marian den Dubbelden de eerste vrouw die een kortebaan won.

Marian den Dubbelden zorgde in 1986 voor een primeur door als eerste vrouw een kortebaan te winnen. Inmiddels maken de vrouwen de dienst uit op de kortebaan. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Daarmee was de ban gebroken. Stien Vos volgde in 1987 en 1992 met overwinningen en Sandra Winkelman won een keer in 1996. Lindsey Pegram was in 1999 de volgende, waarna een heuse golf aan vrouwelijke winnaars de kortebaan overspoelde. Debbie van Gent (2001), Mieke van der Meer (2001), Krista Timmer (2002), Jolanda van Strien (2002), Paulien Smit (2003), Manon Pools (2004), Josette Pools (2009), Caroline Aalbers (2009), Denise Pennekamp (2013) en Sytske de Vries (2016) traden allemaal in de voetsporen van Marian den Dubbelden. Met Bo Sprengers (2018) is inmiddels de volgende kampioen opgestaan.

Wie de uitslagen van de laatste jaren bekijkt, ziet dat Manon Pools, Lindsey Pegram en Bo Sprengers de prijzen verdelen. Alleen John de Leeuw weet zich als enige man staande te houden tussen al het vrouwelijke geweld. Wie had dat op de vooravond van 24 september 1986, toen de kortebaan nog een ouderwets en achterhaald mannenbolwerk was, ooit kunnen bedenken.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.