Terug in de tijd: 24 oktober 1945

24 oktober 2020 09:51

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 175 (slot) gaan we terug naar 24 oktober 1945, Amsterdam. Hoe Harrold Hanover K met Willem Geersen voor de tweede keer binnen enkele weken won in het Vondelpark.

De net opgerichte Harddraverijverenging ‘Amsterdam’ had net na de Tweede Wereldoorlog grote plannen. Door binnen enkele weken twee kortebanen te organiseren hoopte de organisatie snel een vaste plek in Amsterdam en de drafsport te veroveren. Het doel was een draverij over 800 meter te realiseren, welke moest plaatsvinden op het terrein tussen de Van Woustraat en de Ferdinand Bolstraat. Wellicht werd hier gedoeld op het Sarphatipark.

De eerste kortebaan sinds ruim tachtig jaar in de hoofdstad werd gepland op zondag 9 september 1945 op het terrein van de Markthallen, maar helaas kon deze niet doorgaan. De koers werd verplaats naar 21 september en er werd gekozen voor een andere locatie. Het oog viel op het Vondelpark, het gedeelte tussen de Kattenlaan en de Amstelveenseweg. De opbrengsten van het evenement zouden worden verdeeld over het Rode Kruis en de Stichting 1940-1945. Een totalisator was aanwezig, maar officieel alleen voor de nog in Nederland gestationeerde Canadese militairen en de Binnenlandse Strijdkrachten.

De eerste kortebaan in het Vondelpark werd gewonnen door Harrold Hanover K en Willem Geersen. Op een door de regen modderige parkoers bleef de combinatie Eduard Anvil (P. Koster) en Xiphias (L. Combee) voor. De overwinning van de pupil van Willem Geersen was geen verrassing. Harrold Hanover K had eerder dat seizoen in Beverwijk beslag gelegd op het Nederlands kampioenschap en had tijdens de finale van Hoofddorp afgerekend met de legendarische Allouez. Een dag voor de koers in het Vondelpark finishte Harrold Hanover K nog als tweede in Enkhuizen.

Beelden van de kortebaan in het Vondelpark van 21 september 1945. De titel beweert dat het beelden uit 1938 zijn, maar dat jaar werd er niet gekoerst in de hoofdstad.

Op 24 oktober 1945 streek het kortebaancircus opnieuw neer in het Vondelpark. Wederom was het Harrold Hanover K die aan het laatste eind trok. Dit keer was hij tijdens de finale te sterk voor Akron B (K. Hart). Xiphias legde net zoals in september beslag op de derde plaats. Voor Harrold Hanover K was het zijn vierde en laatste overwinning op de kortebaan.

Spierwit

Ook in 1946 organiseerde Amsterdam twee koersen in het Vondelpark. Op 8 mei (foto boven) was het Gonny D met Joop Ham die tijdens de finale te sterk was voor Guy Hanover en Willem Geersen. Op 22 augustus kreeg het aanwezige publiek een droomfinale met Abdullah Scott (Jan Kruithof) en Allouez (Jan de Vlieger). Het was Abdullah Scott die won en andermaal aantoonde niet onder te doen voor de meest succesvolle kortebaner allertijden.

Kortebanen op de Stadhouderskade in Amsterdam. Allouez (rechts) vliegt met Jan de Vlieger op de sulky zijn tegenstander voorbij. (Foto: www.nationaalarchief.nl)

In 1947 verplaatste de kortebaan zich naar de Stadhouderskade, tussen de al eerder genoemde Van Woustraat en de Ferdinand Bolstraat. Dit keer was Allouez wel de sterkste en hield tijdens de eindstrijd Herold Mc G (Jan van Leeuwen) achter zich. Trainer en pikeur Jan de Vlieger kon zich deze overwinning jaren later nog goed herinneren, zo valt te lezen op www.archiefndr.nl. “In Amsterdam was een keer een kortebaan op een of andere gracht. In de finale ging het vreselijk hard. Ik lag nog achter, maar trok Allouez toen van het zandpad op de stenen. Wat hij toen liep is met geen pen te beschrijven. Het vuur van de hoefijzers vloog omhoog en op de meet had Allouez een half hoofd voorsprong. Ik stapte spierwit van de kar. Joop Ham zei dat hij Allouez nog nooit zo hard had zien lopen.”

De organisatie kreeg echter geen voet aan de grond en ging na de koers over de Stadhouderskade ter ziele. In 1996 werd de draad weer opgepakt en werd jarenlang een kortebaan georganiseerd langs winkelcentrum Boven ’t IJ in Amsterdam-Noord. Voor de editie van 2010 werd uitgeweken naar de gezellige Van der Pekstraat, maar na 2013 was dit parkoers na enkele aanpassingen niet meer geschikt om over te koersen. Amsterdam heeft genoeg mooie plekken om een kortebaan te organiseren. Hopelijk hoeven de liefhebbers niet opnieuw tientallen jaren te wachten op een nieuwe koers in Mokum.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.