Terug in de tijd: 24 mei 1983

24 mei 2020 09:15

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 29 gaan we terug naar 24 mei 1983, Venhuizen. Hoe er in Venhuizen voor het eerst niet werd gekoerst op gras.

Regen kan een enorme spelbreker zijn op de kortebaan, zeker wanneer er wordt gekoerst op gras. Zoals op 3 september 1931 in Bolsward, toen de kortebaan halverwege de eerste omloop werd gestaakt. Door de regen was het parkoers onbegaanbaar geworden en verder koersen onmogelijk. Het prijzengeld werd verdeeld onder de veertien deelnemers, waarbij de paarden die de tweede omloop hadden bereikt een groter deel kregen dan de paarden die al waren uitgeschakeld.

In Stompwijk –tegenwoordig de enige koers op gras- werd de kortebaan twee keer afgelast. Zo kon de kortebaan gepland op 21 juli 1966 door overvloedige regenval geen doorgang vinden. De kortebaan werd verplaatst naar 15 augustus en kreeg een winnaar met een wel heel toepasselijke naam: Zonnestraaltje (Guus Knijnenburg). Ook in 2011 was ‘Nooit Gedacht’ door regen genoodzaakt om een nieuwe datum te vinden voor hun evenement. Gekozen werd voor 7 oktober van dat jaar. Toen die datum naderde bleek de stal op het terrein getroffen door een hardnekkig paardenvirus en was de komst van 24 dravers even risicovol als ongewenst. Zodoende koerste Stompwijk dat jaar niet.

Verplaatsen

Ook in Venhuizen werd lange tijd op gras gekoerst. Dat leverde sinds de eerste editie in 1961 geen problemen op, tot de editie van 1983, verreden op 24 mei. Voordeel was dat het al weken slecht weer was geweest, zodat de organisatie de kans kreeg het evenement tijdig te verplaatsen naar de Kerkweg.

Aad Pools leek in eerste instantie als winnaar uit de strijd te komen. De op dat moment regerend kortebaankampioen had zijn twee deelnemers Uderka S en Une de Petal naar de halve finale geloodst en leek met Uderka S de beste papieren te hebben. Daar stak Bert van Dooyeweerd met Stanley Norg een stokje voor. Hij versloeg de beide paarden van Pools en werd zo de eerste winnaar op de Kerkweg. Dat Stanley Norg op de kortebaan prima uit de voeten kon was een jaar eerder al gebleken in Medemblik, waar hij samen met Van Dooyeweerd de koers won. Uderka S zou uiteindelijk geen enkele keer winnen, in tegenstelling tot Une de Petal, die dat seizoen nog won in Voorschoten en Roden.

In 1987 moest Venhuizen door de weersomstandigheden opnieuw uitwijken naar de Kerkweg. Omdat de grasbaan voor de editie 1988 niet meer beschikbaar was, stond de organisatie voor een moeilijke keuze: op zoek naar een andere grasbaan of verder op klinkers of asfalt. De keuze viel op de asfaltweg van de Westerbuurt, waar tot en met 2018 werd gekoerst. Vorig jaar keerde de koers terug naar de Kerkweg, wat een schot in de roos was. De kortebaan in Venhuizen lijkt zijn definitieve locatie te hebben gevonden.

(Foto: archief Harddraverijvereniging Venhuizen)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.