Terug in de tijd: 24 juni 1993

24 juni 2020 07:06

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 59 gaan we terug naar 24 juni 1993, Scheveningen. Hoe Enjoy Buitenzorg de laatste kortebaan in de badplaats won.

Vanaf 1980 stond de kortebaan van de stichting Scheveningen bad enkele jaren op de kalender. In 1950 was eenmalig een koers over de boulevard uitgeschreven (gewonnen door Miss A met Jan Wagenaar sr.), maar begin jaren ’80 leek Scheveningen een vaste plek in het circuit te verwerven. Tussen 1981 en 1984 vormde de koers zelfs vier keer de opening van het seizoen. In 1985 werd Scheveningen op 21 september nog één keer verreden en kwam een reeks van zes edities ten einde.

Ter ere van 175 jaar Scheveningen Bad organiseerde en sponsorde Holland Casino Scheveningen op 23 juni 1993 een eenmalige rentree van de kortebaan over de boulevard. Vanwege het aanvangstijdstip van 17.00 uur namen slechts zestien combinaties deel. Onder hen Fieke Uiterdijk (Wim Swart) en Grolsch B (Tom Kooyman sr.), respectievelijk de winnaars van Assendelft en Venhuizen. Hoewel beide paarden het tot de halve finale wisten te brengen, was het Enjoy Buitenzorg die met de eer ging strijken. Eerst rekende hij af na een kamprit af met de totalisatorfavoriet Fieke Uiterdijk om daarna na adembenemende ritten af te rekenen met Grolsch B.

Strandseizoen

Het was voor de zesjarige ruin van trainer en pikeur Rob de Vlieger de start van een fantastisch seizoen. Hij won in Stompwijk, Santpoort en Noordwijk en finishte als tweede in Zandvoort en Hoorn en als derde in Venhuizen en ’t Zand. Hoewel hij in totaal meer prijzengeld binnensleepte dan Grolsch B, ging de titel van ‘Kortebaner van het Jaar’ toch aan zijn neus voorbij.

In 2016 leek het er even op dat Scheveningen opnieuw een come-back ging maken. Ondernemers aan de boulevard wilden graag hun strandseizoen verlengen en zagen in een kortebaan, op de boulevard of op het strand, een prima mogelijkheid. De kortebaan moest dan eind oktober of begin november plaatsvinden, waardoor de apotheose van het seizoen niet meer in ’t Zand, maar in Scheveningen plaats ging vinden. Ondanks de plannen kwam Scheveningen niet op de kalender van 2017 terecht.

(Foto boven: Huybers Paardensport Fotografie)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.