Terug in de tijd: 24 juli 1986

24 juli 2020 07:01

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 89 gaan we terug naar 24 juli 1986, Meppel. Hoe Wim van Buytene met Titus van Echten zijn eerste kortebaan won.

De kortebaan van Meppel stond zes keer op de kalender. In 1946 maakte de stad in het zuidwesten van de provincie Drenthe voor het eerst kennis met deze speciale discipline van de drafsport. In 1984 keerde de kortebaan terug en werd nog eens vijf keer verreden.

Tijdens de editie van 1986 stonden betrekkelijke nieuwkomers aan de start. Jan van Buytene had zich in het verleden al verschillende keren op de kortebaan bewezen, maar zijn zoon Wim was tot 1986 volkomen onbekend met de sport. In de Kortebaanspecial van 2012 in de Draf & Rensport vertelde Van Buytene dat zijn deelname in Meppel uit nood werd geboren. “Titus van Echten ging op de langebaan niet meer goed door de bochten. We gingen daarom op zoek naar een alternatief. Dat bleek de kortebaan te zijn. Ik ben toen als voorbereiding naar de kortebaan van Nieuw-Amsterdam gereden om te kijken hoe het in zijn werk ging.”

Titus van Echten en Wim van Buytene in actie op Duindigt, 1983. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Zowel Van Buytene als Titus van Echten bleken snelle leerlingen. Na een vijfde plaats in Stompwijk volgde op 24 juli 1986 een mooie overwinning in Meppel. De combinatie was tijdens de finale te sterk voor Volspeed G (Aad Pools). Een lange kortebaanloopbaan zat er echter niet in. “Ik vond het hartstikke leuk, maar was er aan begonnen uit noodzaak. En -dat telt ook mee- het was altijd een enorm eind rijden. Zeker wanneer je er de juiste paarden niet voor hebt.” In 1986 kwam Titus van Echten in totaal zeven keer in actie op de kortebaan en eindigde nog als derde in Nieuwerkerk aan den IJssel en als vierde in Gouda. Een jaar later verscheen hij drie keer op de baan zonder in het prijzengeld te lopen.

My Twain

In 1994 maakte Van Buytene zijn come-back op de kortebaan en eiste direct een hoofdrol op. Met My Twain won hij in Voorschoten, Santpoort en Roden en haalde de finales van De Lier en Enkhuizen. Het was ruim genoeg om de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ op te eisen. Van Buytene was uiteraard zeer te spreken over zijn succesvolle sprinter. “My Twain was trouw, enorm snel en bovendien een fantastische starter. Ik moest altijd een aantal extra meters met hem naar achteren in het startvak, omdat we anders te vroeg zouden zijn. Ik heb eens meegemaakt in Santpoort dat het startvak te klein was. My Twain stond helemaal met zijn neus tegen het hek, maar ging toch te vroeg van start.”

Door een wijziging van de reglementen mocht My Twain in 1995 weer vanaf 305 meter starten, tijdens die periode zo ongeveer de basisafstand. De Duitse ruin werd speciaal geprepareerd voor de kortebaan van Stompwijk, waar een jaar eerder de successtory begon. Op 24 juli 1995, precies negen jaar na Van Buytene’s eerste kortebaanoverwinning, maakte My Twain de hoge verwachtingen waar en won zijn vierde en –naar wat later zou blijken- laatste kortebaan.

Wim van Buytene liet na de successen met My Twain opnieuw de kortebaan enkele jaren links liggen, maar kwam in 2007 ijzersterk terug met Kaizarda Laurelton. De merrie won drie kortebanen. In 2013 boekte Van Buytene in Stompwijk één van zijn mooiste overwinningen door met Howings Kumpel de thuiswedstrijd van zijn eigenaren te winnen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.