Terug in de tijd: 24 augustus 2013

24 augustus 2020 08:19

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 120 gaan we terug naar 24 augustus 2013, De Lier. Hoe Cycloon Frejo door het oog van de naald kroop.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Cycloon Frejo in 2012 mee ging draaien in het driejarigen-circuit, maar daar bleek hij uiteindelijk net niet goed genoeg voor. Tijdens de trainingen thuis merkte Jolanda van Strien wel op dat hij enorm hard kon vertrekken. Zo werd het plan geboren om hem in 2013 als vierjarige op de kortebaan te proberen.

Met nieuwe paarden is het altijd even puzzelen op de kortebaan. Dat was voor Cycloon Frejo niet anders. In Santpoort en Nootdorp bereikte hij de tweede omloop en leerde telkens wat bij. In Bemmel toonde hij zich een goede leerling en leek op weg naar de overwinning, tot galoppades roet in het eten gooide. Een zege leek echter een kwestie van tijd.

Op 24 augustus 2013 verscheen Cycloon Frejo met Jolanda van Strien aan de start in De Lier. Het kostte niet veel moeite om Bemyguest (Caroline Aalbers) uit te schakelen, maar tijdens de tweede omloop moest Cycloon Frejo vol aan de bak met Black Beauty Venus (Josette Pools) als tegenstander. De pupil van trainer Aad Pools leek de tweede rit te gaan winnen, maar met uiterst knappe laatste versnelling knokte Cycloon Frejo zich langs zijn rappe tegenstander.

De hand kan in de lucht, de zege is binnen voor Cycloon Frejo en Jolanda van Strien. (Foto: Nico Visser)

Met Yankee Attack als volgende opponent trof Cycloon Frejo het niet, maar opnieuw wist de combinatie met Jolanda van Strien op de sulky een ervaren en succesvolle tegenstander achter zich te houden. Iper Flying, tegenstander tijdens de halve finale, was ervaren noch succesvol, maar wel watervlug. De Italiaanse ruin maakte met Rick Wester als stuurman zijn debuut op de kortebaan, maar bleek al snel een bovengemiddelde sprinter te zijn.

Oog van de naald

Cycloon Frejo liet zich echter niet verrassen, maar had daar net zoals tegen Black Beauty Venus wel een huzarenstukje voor nodig. Ook Iper Flying had Cycloon Frejo achterhaald, maar met een fenomenale laatste jump schreef de vierjarige ruin de rit op zijn naam en haalde zo zijn eerste kortebaanfinale.

Andrea Swagerman was zijn tegenstander tijdens de eindstrijd. De klasbak van Frans en Andries van der Blonk had zich met Denise Pennekamp op de sulky op weg naar de finale ook flink moeten strekken en begon net zoals Cycloon Frejo vermoeid aan de strijd. Laatstgenoemde profiteerde tijdens de eerste finalerit optimaal van een startvoorgift van vijf meter en kwam zo op voorsprong. Andrea Swagerman trok de stand gelijk na een snelle galoppade van Cycloon Frejo.

Tijdens de kamprit snelde Andrea Swagerman langs zijn tegenstander en in uiterste poging om hem bij te houden sprong Cycloon Frejo in galop. De buit was binnen voor Andrea Swagerman, maar als een donderslag bij heldere hemel sprong hij ook opeens in de fout. Cycloon Frejo kroop door het oog van de naald en mocht in de herkansing. Tijdens de tweede kamprit gaf Andrea Swagerman er direct na de start de brui aan en begon Cycloon Frejo aan een vervroegde ereronde.

Bekijk hier de samenvatting van De Lier 2013

Cycloon Frejo en Jolanda van Strien wonnen daarna ook in Schagen. Het was helaas het laatste kortebaansucces van de ruin, want in zijn daaropvolgende drie starts wilde hij er weinig van weten. In 2014 liet hij de kortebaan links liggen en ontwikkelde zich op de langebaan in Duitsland tot een bovengemiddelde haververdiener. Helaas maakte twee koliekaanvallen een einde aan zijn koersloopbaan. Cycloon Frejo geniet momenteel in Drenthe van zijn welverdiende pensioen en blinkt daar bijna dagelijks uit als een zeer trouw rijpaard.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.