Terug in de tijd: 23 september 1974

23 september 2020 07:24

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 150 gaan we terug naar 23 september 1974, Schagen. Hoe Jewelprise een kortebaan met een gespleten startvak won.

Sommige kortebanen hebben een karakteristiek parkoers. Denk aan de bochten van Egmond aan den Hoef en Medemblik, de grasbaan van Stompwijk of de beklimming in de laatste honderd meter voor de finish in Zandvoort. Schagen had in het verleden wellicht de meest bijzondere baan van allemaal. Natuurlijk is de locatie van het huidige parkoers langs de Grote Kerk en finish op de gezellige Markt prachtig gelegen, maar de situatie op de Gedempte Gracht was uniek.

Schagen koerste daar tot eind jaren ’70. Pas na een renovatie van het centrum week de organisatie uit naar de Nieuwstraat. Wat het parkoers zo uniek maakte, was het gespleten startvak. De Gedempte Gracht was niet breed genoeg om twee paarden om elkaar heen te laten draaien. Dat loste de organisatie creatief op. De deelnemer met het oneven nummer draaide tijdens de eerste rit en een eventuele kamprit links of rechtsom op de Gedempte Gracht. Het paard met het even nummer moest draaien in de Molenstraat. Daar waar de straten bij elkaar kwamen, stond de startinstallatie opgesteld, waarna in vliegende vaart richting de Markt werd gekoerst.

Het parkoers over de Gedempte Gracht in Schagen was uniek. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Aad Pools kan zich het parkoers over de Gedempte Gracht nog goed herinneren. “Dat was inderdaad een uniek parkoers. Het is in het startvak van belang om je tegenstander goed in de gaten te houden, maar dat ging daar gewoon niet. Hoewel, wanneer je op het juiste moment opzij keek kon je in een winkelruit precies zien hoe ver hij was. Ik kan niet ontkennen dat ik daar gebruik van heb gemaakt, haha.”

Dead-heat

Wellicht dat Aad Pools daarom op 23 september 1974 zo goed voor de dag kwam, want hij haalde zowel met Karola van Altena als met Jewelprise de vierde omloop, welke toen nog uit drie paarden bestond. Vooral de prestatie van Jewelprise was opvallend. De op dat moment zesjarige hengst stond voor zijn eerste start van het seizoen. In 1973 was hij al vijf keer eerder gestart op de kortebaan en als tweede gefinisht in Santpoort. In Schagen kwam hij alleen tijdens de eerste omloop in de problemen. Tegen Hannibal (Ruud Pools) had hij tijdens de eerste omloop een derde rit nodig nadat de eerste rit in een dead-heat was geëindigd.

De finale werd uitgevochten door de drie gebroeders Pools. Eerst rekende Aad met Jewelprise af met Jonas, die door oudere broer Harry werd bijgestaan. Vervolgens trof Aad zijn tweede deelnemer, die noodgedwongen moest worden gereden door jongere broer Ruud. De Pools-broers maakten er een mooie strijd van waarna Jewelprise als sterkste uit de bus kwam. Jonas finishte uiteindelijk als tweede, Karola van Altena als derde.

In 1974 greep Aad Pools net naast het pikeurskampioenschap, maar dat maakte hij later ruimschoots goed. Inmiddels staat de teller op veertien kampioenschappen, een record. (Foto: Nico Visser)

Drie dagen later won Jewelprise ook de kortebaan van Lisse, waarbij Aad Pools opnieuw zijn twee broers achter zich hield. Harry finishte met Lindsy’s Fortuna als tweede, Ruud met Hannibal als derde. Jewelprise leek daarna in ’t Zand op weg naar zege nummer drie en zou Aad Pools de eerste kortebaankampioen van Nederland maken, maar helaas werd de hengst al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door Marion Fortuna (Manus Bouwhuis). Harry Pools stond voor de koers over de Keinsmerweg in het pikeursklassement op gelijke hoogte met zijn jongere broer en won met Kerry uiteindelijk de koers én het kampioenschap.

Voor Jewelprise was het, ondanks dat hij tot 1980 zo nu en dan in actie kwam, zijn laatste wapenfeit van betekenis. Op de langebaan behoort hij echter tot één van de meest succesvolste paarden aller tijden. Met 67 overwinningen staat hij op de twaalfde plaats van de ranglijst met meeste overwinningen op de langebaan, slechts drie zeges achter de legendarische Yellowa.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.