Terug in de tijd: 23 augustus 2008

23 augustus 2020 10:31

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 119 gaan we terug naar 23 augustus 2008, De Lier. Hoe Apella Cane verder bleef bouwen aan een waanzinnige erelijst.

Viva’s Limburgia was de absolute blikvanger van het seizoen van 2008. De vijfjarige groeide uit tot de meest succesvolle seriewinnaar allertijden en won dat jaar maar liefst zeven keer. Vooral de manier waarop hij keer op keer zijn tegenstanders opzij zette, sprak tot de verbeelding. Toch won Viva’s Limburgia dat jaar niet het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’.

Deze eer was namelijk voorbehouden aan Apella Cane. De vierjarige merrie was net zoals Viva’s Limburgia afkomstig uit het entrainement van Aad Pools en vrijwel net zo succesvol als haar machtige stalgenoot. De trots van eigenaar Peter Aleman kwam in 2008 elf keer in actie en draafde telkens in de prijzen. Haar seizoen begon in Sassenheim waar ze de derde omloop haalde. In Egmond aan den Hoef kwam ze beter voor de dag en finishte als derde.

In Zandvoort reed ze haar eerste ereronde. Na een harde strijd bergop bleef ze de verrassende Malabar Super Star (Wim van Buytene) tijdens de finale voor. Ook in Wateringen kon de vlag worden gehesen en rekende Apella Cane tijdens de eindstrijd af met Derek Effe (Frans van der Blonk). Beide keren werd de merrie bijgestaan door Aad Pools.

Voor de kortebaan van Santpoort nam ‘Mister Kortebaan’ een opvallende beslissing. Door de dadendrang van Viva’s Limburgia had Manon Pools zich een mooie uitgangspositie verworven in het pikeursklassement. Wanneer ze ook Apella Cane tot haar beschikking zou krijgen, kon ze een serieuze gooi doen naar het kampioenschap. Pools hakte de knoop door en stond zijn plek achter Apella Cane af aan dochter Manon.

Feestje compleet

Het had geen effect op de resultaten, want die bleven uitstekend. Onaangevochten sprintte Apella Cane in het drijfnatte Santpoort naar de bloemen. Het maakte van haar de absolute topfavoriet voor de kortebaan van De Lier op 23 augustus 2008. Met een historisch lage winnende uitbetaling van € 1,60 maakte de merrie de verwachtingen volledig waar. Voor Peter Aleman en zijn compagnon Adri van Wijngaarden (foto boven) kon de koers niet mooier verlopen. Naast Apella Cane haalde ook hun tweede deelnemer Nelle Aunou (Aad Pools) de finale. De familie Pools maakte hun feestje compleet met Ubina Limburgia, die met Josette Pools op de derde plaats finishte.

Apella Cane met Manon Pools in actie in Medemblik, waar ze de finale haalde. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Tijdens het Nederlands kampioenschap in Schagen haalde Apella Cane haar vijfde opeenvolgende finale, maar ging het tijdens de finale galopperend mis en schonk ze de titel aan de debuterende Willie Luciano. In Purmerend hoefde ze zich amper in te spannen voor haar vijfde overwinning. Na deze overwinning moest ze door haar winsom vanaf de basisafstand starten, maar bleef ze een rol van betekenis spelen. Met een tweede plaats in Medemblik, een derde plaats in Lisse en een vierde plaats in ’t Zand bleef ze Viva’s Limburgia uiteindelijk knap drie punten voor in het klassement ‘Kortebaanpaard 2008’. Het plannetje van Aad Pools had gewerkt, want dochter Manon kroonde zich tot kortebaankampioen.

In 2009 kwam Apella Cane niet uit de verf. De merrie kreeg te kampen met ziekte en blessures en leek geen moment op de klasbak van een jaar eerder. Dat ze telkens moest starten vanaf 280 of 305 meter hielp zeker niet mee. In Roden kwam ze voor het laatst op de kortebaan in actie. Apella Cane leek in de schaduw te staan van Viva’s Limburgia, maar dat was niet terecht. Wie zo’n klasbak voor kan blijven in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ heeft heel wat in haar mars.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.