Terug in de tijd: 22 september 1932

22 september 2020 07:56

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 149 gaan we terug naar 22 september 1932, Enkhuizen. Hoe Fanfare Flip Knijnenburg zijn eerste succes bezorgde.

(Foto boven: Jaap Knijnenburg wint op 17 mei 1937 de Grooten Pinksterprijs op Duindigt. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Als zoon van een melkboer kwam Flip Knijnenburg (1893) al op vroege leeftijd in aanraking met paarden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schafte hij zijn eigen paard en rijtuig aan en reed als zgn. ‘aapjeskoetsier’ de mensen door Den Haag. Veel van zijn ritjes gingen naar renbaan Duindigt en daar raakte Knijnenburg verslingerd aan de drafsport.

Op twintigjarige leeftijd schafte hij zijn eerste draver aan en bleef daarna tot zijn dood op 85-jarige leeftijd in 1978 altijd actief als pikeur, trainer en fokker. Fanfare was zijn eerste grote succespaard. Op 22 september 1932 won de pupil van Knijnenburg in Enkhuizen zijn eerste kortebaan. Hij liet het rijden die middag overigens over aan Jan van Leeuwen, die op dat moment op het punt stond om alleenheerser te worden op de kortebaan.

In 1934 zorgde Fanfare voor nieuw succes, dit keer met Luut Ensing op de sulky. In 1935 won broer Jaap Knijnenburg, de vader van Guus Knijnenburg, met Fanfare de kortebanen van Opmeer en Santpoort. In 1936 en 1937 was de combinatie opnieuw de sterkste in Santpoort, een heuse hattrick dus. Flip Knijnenburg won in 1937 zelf met Fanfare de kortebanen van Heerhugowaard en Obdam. In totaal won Fanfare acht kortebanen. Knijnenburg zelf was in totaal tien keer succesvol. Na zijn twee overwinningen met Fanfare won hij tussen 1937 en 1960 drie kortebanen met Zonnestraal, twee met Dictator Spears, eentje met William Hanover K en twee met Youngstar.

O Marijke

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het entrainement van Knijnenburg naar Duindigt, waar hij zelf ook ging wonen. Het bleek het begin van een glansrijke periode met grote successen voor O Marijke en Thea Cornelia. Vooral de zege van O Marijke tijdens de Grote Prijs der Lage Landen in 1956 zal altijd tot de verbeelding spreken. Volgens de legendarische drafsportverslaggever Hans Eysvogel had Knijnenburg die overwinning al dagen voor de koers voorspeld, inclusief tussentijden en de posities van de paarden.

Flip Knijnenburg in zijn stal op Duindigt, waar hij ook woonde. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Knijnenburg was een zeldzaam figuur. Om zijn uiterlijk gaf hij niets en tijdens zijn laatste jaren leefde hij als een soort kluizenaar op Duindigt. De samenwerking met neef Guus Knijnenburg duurde tot halverwege de jaren ’60. Guus vond dat zijn oom veel te ruw omging met een paard, wat na een periode met meerdere strubbelingen voor hem de bekende druppel was. Guus zou vervolgens uitgroeien tot een legendarische trainer en pikeur, maar hij werd gevormd door ‘Ome Flip’.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.