Terug in de tijd: 22 mei 1998

22 mei 2020 10:40

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 27 gaan we terug naar 22 mei 1998, Wognum. Hoe Jan Minnebreuker zich in één klap tussen de gelouterde profs nestelde.

Paarden die in het Officiële Bulletin van de NDR staan vermeld onder het kopje ‘Verkocht zonder papieren’ zijn niet per definitie uitgekoerst. In het verleden gebeurde het regelmatig dat een kortebaner die afscheid had genomen gewoon door koerste. Niet op de kortebanen die onder de auspiciën van de NDR vallen, maar op zogenaamde ‘wilde banen’. Dat klinkt exotischer dan het is. Het zijn niets meer dan draverijen tussen amateurs die in actie komen met niet geregistreerde paarden.

Wanneer een paard eenmaal afscheid heeft genomen en in het ‘wilde banen-circuit’ terecht komt, zie je zo’n paard niet meer terug. Dat geldt in feite ook voor de pikeurs. Professionele pikeurs zie je niet op de ‘wilde baan’, terwijl de amateurs zonder papieren niet mogen deelnemen aan wedstrijden onder de vlag van de NDR.

In 1998 durfde een amateur de overstap te maken. De 27-jarige Jan Minnebreuker was op de ‘wilde banen’ succesvol geweest met Diamond Tonka (5 overwinningen in 1992) en My Twain (vier overwinningen in 1994 en 1995) en wilde het proberen tussen de professionals. Met twee paarden, Adam’s Bomb (in 1995 winnaar in Voorschoten) en Invit Rider (in 1997 goed voor vier zeges en ‘Kortebaner van het Jaar’) ging hij de strijd aan met de gevestigde orde.

Dat ging boven verwachting goed. Minnebreuker stond zijn mannetje en begon uitstekend aan het seizoen. In Assendelft lette niemand op hem, maar reed hij desondanks zijn beide paarden naar de derde omloop. Met Adam’s Bomb drong hij zelfs door tot de finale, die verloren ging tegen Faith Princess en Aad Pools.

Kortebaangeweld

Ondanks dit prima resultaat tijdens zijn eerste officiële kortebaan hield op 22 mei 1998 niemand rekening met Minnebreuker. Ruud Pools en Rob de Vlieger waren in Assendelft nog afwezig geweest, maar gaven op de Kerkstraat wel acte de présence. Pools namens Stal Langeweg met Keegan Boko en Ido Baldwin, De Vlieger met Jimmy Scimitar en Iron Buitenzorg. Laatstgenoemde was de tegenstander van Adam’s Bomb tijdens de eerste omloop. Minnebreuker had het leuk gedaan in Assendelft, maar was natuurlijk kansloos tegen zoveel kortebaangeweld.

Niet dus. Na een adembenemende strijd versloeg Adam’s Bomb zijn tegenstander, een jaar eerder nog de winnaar van Heemskerk, en bekerde verder. Na Igor Dream in het tweede bedrijf te hebben verslagen, volgde het stilstaande nummer in de derde omloop. Tijdens de halve finale trof Minnebreuker opnieuw De Vlieger, dit keer met Jimmy Scimitar. Na opnieuw veel spektakel haalde Adam’s Bomb de finale, waar de machtige Ido Baldwin wachtte.

Wat niemand kon bedenken werd bewaarheid: Adam’s Bomb legde ook Ido Baldwin over de knie en bezorgde Minnebreuker zo zijn eerste officiële kortebaanoverwinning. Ook voor het spelende publiek een verrassing, want Adam’s Bomb betaalde maar liefst dertig tegen één uit.

Na deze overwinning bleven Adam’s Bomb en Minnebreuker prima presteren op de kortebaan. De combinatie finishte als vierde in Venhuizen, derde in Hoogkarspel en tweede in Den Ilp. Na een tweede plaats in Schagen liep Adam’s Bomb tegen een starthandicap aan. Dat was net even te veel van het goede. Na de kortebaan van ’t Zand, waar zijn beide paarden al vroegtijdig werden uitgeschakeld, verdween Minnebreuker weer in de anonimiteit.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.