Terug in de tijd: 22 juni 2012

22 juni 2020 07:33

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 57 gaan we terug naar 22 juni 2012, Zwanenburg. Hoe de kortebaan kennis maakte met een fenomeen.

Op zoek naar nieuw kortebaantalent heeft Aad Pools flink wat reizen door Europa gemaakt. Dan kreeg hij een telefoontje uit Zweden, dan weer uit Oostenrijk. Vrijwel elke tip nam hij serieus. Dan stapte hij in zijn auto en reed honderden, zo niet duizenden kilometers op zoek naar een nieuw talent. Hij moest wel. ‘Kom je niet, dan bellen ze de volgende keer een ander’ hield hij zichzelf voor. Dikwijls maakte hij de reis voor niets.

Voor de tip van Karel Gerrits hoefde hij niet ver. Gerrits, ooit de eigenaar van Viva’s Limburgia, zat met een vierjarige merrie omhanden en dacht dat Pools wellicht interesse had. Zoals gebruikelijk stapte Pools in zijn auto en begaf zich naar het entrainement van Dion Tesselaar, waar de merrie huisde. Na verschillende proefritjes was Pools overtuigd. Dit kon er wel eens één worden.

Inhaalraces

Op 22 juni 2012 maakte de merrie in Zwanenburg haar debuut op de kortebaan. Tijdens het voorwerk op het smalle parkoers over de Kinheim van wielervereniging De Bataaf zat Pools enorm te genieten op de sulky. Wist hij toen al wat een enorm dikke stempel zijn nieuwste aanwinst de komende jaren op de kortebaan zou gaan drukken?

Vanaf haar eerste meters op de kortebaan bleek Blackpearl Trans R een fenomeen. Ze toonde zich een soepele starter en had onderweg een verbluffende versnelling in huis. Natuurlijk verliep haar debuut niet vlekkeloos. Zo maakte ze een galoppade tijdens de tweede omloop en liet zich tijdens de vierde omloop bijna verrassen door Auke d’Almere (Wim van der Mespel). Maar ze won wel en bleef winnen. Na Zwanenburg volgden overwinningen in Egmond aan den Hoef, Voorschoten, Beverwijk, Heemskerk en Lisse, waar het Nederlands kampioenschap werd verreden. De twee kortebanen die ze niet won, finishte ze op een tweede plaats.

Bekijk hier de ontknoping van Zwanenburg 2012

Met acht finaleplaatsen tijdens haar eerste acht starts schreef Blackpearl Trans R geschiedenis. Ze werd zowel in 2012 als 2013 ‘Kortebaner van het Jaar’ en won twaalf kortebanen. Eentje zelfs met een starthandicap van tien meter. Met haar nimmer aflatende strijdlust en imponerende inhaalraces gaf ze al menige kortebaan kleur. Nog altijd is ze niet uitgekoerst en jaagt ze op een volgende overwinning.

(Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.