Terug in de tijd: 22 juli 1939

22 juli 2020 07:51

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 87 gaan we terug naar 22 juli 1939, Baarn. Hoe Xuthus ook voor zijn nieuwe eigenaar kon winnen.

Tijdens de jaren ’30 timmerde Willem Geersen flink aan de weg. De man die in 1960 met Hairos II de Prix d’Amerique en het wereldkampioenschap op het Roosevelt Raceway in de Verenigde Staten won, groeide vooral tijdens de tweede helft van de jaren ’30 uit tot de ‘koning van de kortebaan’.

Xuthus was het paard dat Geersen de meeste successen bezorgde. Hij behoorde tot de snelste paarden van zijn lichting en won onder andere in 1933 de Derby. In 1935 zette hij zijn eerste stappen op de kortebaan. Na enkele ereprijzen won Xuthus op 26 september 1935 in Enkhuizen zijn eerste kortebaan. Bij afwezigheid van Geersen was het Jan van Leeuwen sr. die Xuthus naar zijn eerste zege stuurde. Op 1 oktober van dat jaar was het in Lisse Geersen zelf die Xuthus naar de overwinning begeleidde.

Tussen 1936 en 1939 groeide Xuthus uit tot een ware sprintgrootmeester. Geersen won met hem waar hij wilde winnen. De kleine kortebanen liet Geersen meestal links liggen; hij ging duidelijk voor het grote geld. Voor hem geen prijzen van tweehonderd gulden voor een eerste plaats. Geersen piekte met zijn paarden wanneer er serieus geld was te verdienen zoals in Zaandam, Medemblik en Lisse of tijdens nationale kampioenschappen. Zo kroonde Xuthus zich in 1936 en 1937 tot kampioen van Nederland. Twee opeenvolgende nationale kampioenschappen; een huzarenstukje dat daarna alleen nog werd herhaald door Allouez, Ronny Zora, Dutch Buitenzorg en Doc Holiday.

Niet onwelwillend

In 1939 veranderde Xuthus van eigenaar. De op dat moment veertienvoudig kortebaanwinnaar verhuisde naar Stal Wijk in Harendermolen waar Hendrik Mensinga de scepter zwaaide. Enkele jaren eerder hadden zij ook al Our Dream overgenomen. Our Dream was op leeftijd en stond dankzij een flink aantal overwinningen op een maximale handicap. Mensinga won desondanks nog flink wat koersen met hem. Dat zal ongetwijfeld ook het plan zijn geweest met Xuthus. Door een maximale handicap zal Geersen niet onwelwillend tegenover een verkoop hebben gestaan en de mannen van Stal Wijk hapten graag toe.

Zo kon het dus zijn dat Xuthus op 22 juli 1939 in Baarn niet met Geersen, maar met Mensinga aan de start verscheen. Xuthus stak overigens wel in een goede vorm, want een dikke twee weken eerder had de nieuwe combinatie al gewonnen in Appingedam. In Baarn ging het in eerste instantie niet gemakkelijk. Xuthus had een kamprit nodig tegen Sister Bond (K. Bakker). Ook Welkom van Aduard werd pas na een derde rit verslagen. Tijdens de derde omloop kwam Xuthus uit tegen stalgenoot Rosy Moran en die strijd leverde volgens het Algemeen Handelsblad van 23 juli 1939 weinig spanning op.

Xuthus lootte vervolgens het stilstaande nummer van de vierde omloop en kon rustig afwachten wie zijn tegenstander tijdens de finale zou worden. Dat werd Zoo Doorlooper met Willem Geersen. De oud-pikeur van Xuthus won met zijn nieuwe troef de eerste rit van de finale, maar Zoo Doorlooper zou daarbij de laatste meters in galop hebben afgelegd. De keurmeesters gaven geen krimp en Zoo Doorlooper kwam op voorsprong. Tijdens de tweede rit profiteerde Xuthus van een startfout van zijn tegenstander, waardoor een kamprit noodzakelijk werd. Deze werd na veel strijd een prooi voor Xuthus, die zo opnieuw voor zijn nieuwe eigenaren won.

Vier dagen later won Xuthus opnieuw; dit keer in Bergen. Het was meteen het laatste succes wat Mensinga met hem boekte, want Xuthus kwam nog regelmatig aan de start, maar wist zich niet meer te kwalificeren. In 1940 keerde Xuthus terug naar Geersen, die nog één keer met hem wist te winnen. Dat was op 19 september 1940 in Enkhuizen, zege nummer achttien voor Xuthus. Met dat aantal behoort Xuthus tot de meest succesvolle kortebaners allertijden.

(Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.