Terug in de tijd: 22 april 1947

22 april 2020 14:18

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 2 gaan we terug naar 22 april 1947, Sneek. Hoe een vierjarige topper op de langebaan de ouverture van het kortebaanseizoen op haar naam schreef.

Klassieke langebaanpaarden leven al decennia gescheiden van hun collega’s in het kortebaangenre. Slechts bij hoge uitzondering maakt een paard dat als twee- of driejarige zorgvuldig is klaargestoomd voor het grote werk op de langebaan de overstap naar het sprintwerk. Denk aan Nandoe Enzelens en Navy Blue, die in 1999 in actie kwamen tijdens de door Nigel Stardust gewonnen Derby der driejarigen op Duindigt. Of Wichita River, die in 2007 de Derby voor merries won en een jaar later bijna de kortebaan van Beverwijk wist te winnen.

Dat lag vroeger wel anders. Paarden werden zowel op de korte- als de langebaan ingezet, ongeacht hun status. Zo ook Kitty Zora (foto boven), de klassieke troef van Jan Wagenaar sr. De merrie was in 1945 als tweejarige de eerste winnares van de Productendraverij nadat ze tijdens haar debuut ook al de Jofferprijs had gewonnen. In 1946 volgde het hoogtepunt van haar loopbaan met het winnen van de Derby.

Koud kunstje

In die hoedanigheid reisde ze op 22 april 1947 af naar Sneek, waar ze haar debuut op de kortebaan maakte. Hoewel verslagen ontbreken, leek het voor de merrie een koud kunstje om deze koers op haar naam te schrijven. Door haar leeftijd en het ontbreken van een kortebaanwinsom mocht Kitty Zora vanaf de basisafstand starten, terwijl gerenommeerde toppers als Allouez en Abdullah Scott maar liefst twintig (!) meter moesten toegeven. Tijdens de finale versloeg Kitty Zora met Jan Wagenaar sr. op de sulky Gonny D, in 1942 de winnaar van de Derby.

Het was niet het begin van een zegereeks. In Heemskerk strandde ze -opnieuw vanaf de basisafstand- in de derde omloop. De koers werd gewonnen door Abdullah Scott vanaf 320 meter, terwijl Hollandia en Herold Mc G, de nummers twee en drie van de middag, vanaf 315 meter startten. In Kalverdijk won ze haar tweede en laatste kortebaan.

In 1949 moest Kitty Zora haar loopbaan noodgedwongen beëindigen. Ze had in de wei een trap gehad van een ander paard en raakte daarbij zodanig zwaar geblesseerd dan een rentree onmogelijk was. Ze ging de fokkerij in en deed dat uitstekend. Zo wonnen Ria Kitty (2), Tourterelle (3) en Y Kitty’s Zoon (2) verschillende kortebanen en schreef Bento Kitty de Derby van 1963 op zijn naam.

Foto en teksten: met dank aan www.archiefndr.nl.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.