Terug in de tijd: 21 september 1992

21 september 2020 09:15

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 148 gaan we terug naar 21 september 1992, Medemblik. Hoe een miljonair kampioen van Nederland werd.

Emile Bousie heet eigenlijk Henk Bousie, maar omdat vrienden verwarring wilden voorkomen met naamgenoten, begonnen zij hem op achttienjarige leeftijd Emile te noemen. Bousie liet het maar zo. Zonder diploma op zak ging hij aan het werk en schraapte halverwege de jaren ’70 net genoeg geld bij elkaar om een sportzaak te kopen. Dankzij een koude winter waarbij Bousie een flinke omzet draaide door de verkoop van schaatsen kon hij een tweede zaak kopen en zo begon het balletje te rollen.

Al snel draaide hij een enorme omzet en nam ook een groothandel in kristal over. Hij werd ook de eigenaar van een glasshop, waarna hij alles verkocht en vanaf 1983 kon gaan rentenieren. Stilzitten was niets voor Bousie, dus schafte hij huizen aan in Delft, Leiden en Schiedam en in Haarlem zelfs een hele straat. Het geld stroomde door hard werken en slim investeren met bakken tegelijk binnen. In november 1999 had hij ook nog eens het geluk om de Mega Jackpot van het casino in Zandvoort te winnen en kon zo nog eens 1,9 miljoen gulden bijschrijven.

In de sloot

De drafsport had ook zijn aandacht en eind jaren ’80 kreeg hij de beschikking over Yoyo Melodie. Als eigenaartrainer probeerde hij de ruin verschillende keren op de langebaan, maar vaak bleek de afstand net even te lang. Bousie startte daarom met hem op de kortebaan en dat bleek een schot in de roos. Na finaleplaatsen in Venhuizen en Wognum won de combinatie in Zandvoort zijn eerste kortebaan.

Daarna waren ze ook de sterksten in Stompwijk en –ondanks een handicap van tien meter- ’t Zand. Met die laatste zege veroverde Yoyo Melodie de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ en finishte Bousie achter Tom Kooyman sr. als tweede in het pikeursklassement.

Emile Bousie met Yoyo Melodie na de winst in Stompwijk in 1988. Een jaar later bedankte Bousie de plaatselijke jeugd voor de aanmoedigingen een jaar eerder door te trakteren op een flinke lading snoep. (Foto: archief Stompwijk)

In 1989 had Yoyo Melodie het een stuk lastiger. Desondanks wist hij zich verschillende keren te onderscheiden. Na een hele rits aan vierde en vijfde plaatsen finishte hij als tweede in Medemblik en schreef verrassend de slotdraverij in ’t Zand op zijn naam. Net zoals een jaar eerder belandde zowel de zweep als de helm van Bousie nog voor het passeren van de finish uit pure vreugde in de sloot.

Opvolger

Met Adriana A boekte Bousie zijn volgende succes. In Zandvoort won de merrie de strijd om het kampioenschap van Nederland, maar was het Cees Imming die haar op de sulky naar deze verrassend prestatie leidde. In 1991 kwam Bousie met Bellafleur S in de baan, maar de merrie kwam in negentien starts niet verder dan een vierde en een vijfde plaats. In zijn zoektocht naar een opvolger van Yoyo Melodie stuitte Bousie voor het seizoen van 1992 op Cheetah Arlo. De ruin had tijd nodig om het kortebanen onder de knie te krijgen, maar toonde met een vijfde plaats in Hoorn en een vierde plaats in Hillegom aan dat hij potentie had.

Desondanks verscheen hij op 21 september 1992 als een verre outsider aan de start tijdens het Nederlands kampioenschap in Medemblik. Het ruin trof het op de Nieuwstraat met favorieten die al in een vroegtijdig stadium van de koers werden uitgeschakeld en liep zelf lekker door de middag heen. De ruin moest tijdens de derde omloop voor het eerst vol aan de bak tegen Bjorn Haule (Jacques Geluk) en kwalificeerde zich via het stilstaande nummer in de vierde omloop voor de finale.

Daarin was Fatal Action de tegenstander, de merrie die een patent op tweede plaatsen had. De pupil van Andries van der Blonk won tijdens haar loopbaan nooit een kortebaan, maar finishte wel zeven keer als tweede. Daar kwam in Medemblik geen verandering in. Cheetah Arlo spoot tijdens de kamprit het startvak, terwijl Fatal Action met haar sulky tegen de startinstallatie knalde. Emile Bousie en Cheetah Arlo waren de nieuwe kampioenen van Nederland!

Boeltje

Helaas kreeg deze verrassende overwinning geen vervolg. In 1993 kwam Cheetah Arlo negentien keer aan de start, maar kwam niet verder dan een vierde en een vijfde plaats. Bousie ging wederom op zoek naar een vervanger en nam in 1996 Faith Princess over van Gerrit Bosman. Met haar won hij dat jaar in Amsterdam-Noord en in 1998 won Aad Pools met de merrie in Assendelft.

Waar andere pikeurs vrijwel geen emotie tonen op de sulky, vierde Emile Bousie vrijwel elke ritoverwinning al dan niet uitbundig. Met Wonderful was hij in 2012 flink op dreef in Venhuizen, met mooie beelden als gevolg.

In 1999 had Bousie opnieuw de beschikking over een winnaar, dit keer Katinkaadamstel. De merrie won verrassend in Amsterdam-Noord. Een paar weken later had Bousie het ineens helemaal gehad met de kortebaan. Na een in zijn ogen onterechte witte vlag in Santpoort pakte hij –terwijl hij nog een tweede rit moest lopen- zijn boeltje in en ging naar huis. De NDR schorste hem voor vijf kortebanen, maar Bousie was er klaar mee en zwaaide af.

Zo’n tien jaar geleden maakte hij met Zenito Hanover onverwacht zijn rentree. Dat werd opnieuw een succes, want het karakterpaard won met Frans van der Blonk op de sulky de kortebaan van Bemmel. Helaas werd die zege hem later ontnomen na een positieve bloedtest. Niet veel later verliet Bousie opnieuw de drafsport, waarschijnlijk nu voor goed.

(Foto boven: archief Medemblik)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.