Terug in de tijd: 21 mei 2016

21 mei 2020 09:20

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 26 gaan we terug naar 21 mei 2016, Utrecht. Hoe Casanova alle prognoses in de prullenbak deed belanden.

Het kon niet anders dat Blackpearl Trans R de kortebaan van Utrecht ging winnen. De wondermerrie van de familie Pools had in 2015 vier kortebanen gewonnen (op Duindigt zelfs vanaf 310 meter) en was het seizoen begonnen met twee derde plaatsen. Alleen Barbert was in Assendelft en Vroomshoop te sterk gebleken. Niets of niemand leek de zwarte parel van haar dertiende kortebaanoverwinning af te kunnen houden.

Het liep anders. Op de Yalelaan –eens in de vijf jaar het decor van een kortebaan tijdens de Dag Van het Aangespannen Paard- weigerde Casanova, tegenstander tijdens de eerste omloop, mee te werken. De combinatie met John Dekker op de sulky had in Vroomshoop weliswaar tijdens de derde omloop verloren van Blackpearl Trans R, maar schakelde op 21 mei 2016 met opvallend gemak de torenhoog favoriet uit. Daarmee konden alle prognoses de prullenbak in. Ook de deelnemers aan de TipCompetitie zagen deze verrassing niet aankomen. Op maar liefst 112 van de 113 ingestuurde formulieren stond Blackpearl Trans R vermeld.

Tweestrijd

Het uitschakelen van Blackpearl Trans R maakte van Casanova niet de topfavoriet voor de zege. Deze eer was voorbehouden aan King en John de Leeuw. De combinatie startte die middag met een startontheffing en kende op weg naar de finale weinig obstakels. Daarnaast waren King en Casanova elkaar in Wognum al tegengekomen en toen was het King die de onderlinge tweestrijd eenvoudig won. Toen de twee paarden elkaar troffen tijdens de finale in Utrecht leek de uitkomst dan ook vast te staan.

Opnieuw gaf Casanova zich niet zomaar gewonnen. Na eenvoudig de eerste finalerit te hebben gewonnen, kende Casanova tijdens de tweede rit een kleine hapering in het startvak. Zodoende nam King een grote voorsprong, hoewel het op de finish weinig scheelde. Nadat King tijdens de kamprit van de benen ging, kon bij de achterban van Casanova de vlag uit.

Bekijk hier alle ritten vanaf de 3e omloop

Het bleek voor Casanova de aanzet van een weergaloos seizoen. Na een vijfde plaats in Sassenheim werd hij vier keer op rij derde. In Bemmel rekende hij knap af met Quiz de Ginai en won z’n tweede kortebaan. Daarna volgde een mooie zege in Heemskerk, een huzarenstukje dat hij een jaar later herhaalde. King won later dat seizoen na bijloting in Zwanenburg. Blackpearl Trans R kwam na de koers in Utrecht door een blessure niet meer in actie tijdens dat seizoen en wacht nog altijd op zege nummer dertien.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.