Terug in de tijd: 21 juni 2013

21 juni 2020 08:16

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 56 gaan we terug naar 21 juni 2013, Sassenheim. Hoe Andrea Swagerman zowel Blackpearl Trans R als Viva’s Limburgia de baas was.

Er zijn van die kortebanen die je heel lang bijblijven. De twaalfde editie van de kortebaan van Sassenheim is er zo één. De weersomstandigheden waren niet om over naar huis te schrijven, maar de koers vergoedde veel, zo niet alles. Vrijwel alle ingrediënten die de kortebaansport zo mooi maken, waren aanwezig. Flitsende starts, verrassende wendingen en meerdere keiharde ritten met strijd tot de streep.

Andrea Swagerman was de absolute hoofdrolspeler van de middag. De ruin van Frans van der Blonk had zich in 2012 al meer dan bewezen op de kortebaan en liet op 21 juni 2013 zien geen eendagsvlieg te zijn. Tijdens de finalefase van de koers legde hij zowel Blackpearl Trans R (Aad Pools) als Viva’s Limburgia (Manon Pools) over de knie. Dat hij zich door zijn beide tegenstanders halverwege de ritten liet inhalen, maar zich toch nog langs deze absolute kampioenen wist te knokken, maakte van zijn optreden op de Teylingerlaan er één van de buitencategorie.

Tijdens de finale verslaat Andrea Swagerman (links) na Blackpearl Trans R ook Viva’s Limburgia.

En dat terwijl Andrea Swagerman volgens Van der Blonk niet eens in zijn beste vorm verkeerde. “Het is fantastisch wat hij vandaag weer heeft laten zien. En hij is nog niet eens in de juiste conditie. Daarvoor staat hij te kort weer op stal. Dat hij nu al kon wat hij vandaag heeft laten zien, is ook voor ons een verrassing. Hij heeft vorig jaar een zwaar seizoen gehad, zowel op de korte- als langebaan. Hij heeft daardoor lang op rust gestaan. Bovendien kwam hij slecht van zijn winterharen af. Hij begint nu pas weer een beetje kleur te krijgen.”

Manon Pools toonde zich een sportieve verliezer. “Viva’s Limburgia is pas één keer eerder ingehaald en dat was vorig jaar in Heemskerk tegen Blackpearl Trans R. Dat zegt wel wat. We zijn met ere geklopt, want Viva’s heeft het vandaag fantastisch gedaan.”

Bekijk hier de samenvatting van Sassenheim 2013

Na een overwinning in IJmuiden liep Andrea Swagerman tegen een starthandicap aan. Dat kon hem weinig deren, want in 2014 won hij opnieuw in Sassemheim. Na een zege in Hoofddorp kwam de klad er een beetje in en wist hij zich niet vaak meer te klasseren. Desondanks was hij in 2019 nog regelmatig actief op de kortebaan.

(Foto’s: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.