Terug in de tijd: 21 juli 2008

21 juli 2020 19:48

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 86B gaan we terug naar 21 juli 2008, Stompwijk. Hoe Viva’s Limburgia (en alle andere aanwezigen) een ongekend waterballet trotseerden.

Koersen op gras heeft zoals eerder in de rubriek beschreven zijn charme, maar er kleven ook nadelen aan. De organisatie is grote mate afhankelijk van de weergod Pluvius en als hij een slechte dag heeft, lijdt de organiserende vereniging mee. Zo ook op 21 juli 2008 in Stompwijk. De baan kon een stootje hebben, dus het Stompwijkse ‘Nooit Gedacht’ schrok niet van de eerste druppels die uit de hemel vielen. Zelfs toen de hemelsluizen open gingen, raakten zij niet in publiek. Maar toen er geen einde aan leek te komen, begon ze toch te zweten.

Viva’s Limburgia (rechts) is tijdens de finale te sterk voor Tarzan Weber. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

De officials van de NDR keurden de baan goed, dus de koers kon doorgaan. Het werd echter geen moment droog, dus de baan veranderde langzaam maar zeker in een modderpoel. Grote consequenties voor de uitslag had dit niet; Viva’s Limburgia won met Manon Pools z’n derde kortebaan op rij, voor grasspecialist Tarzan Weber (John Dekker). Neeroson (John de Leeuw) werd derde, voor Ufo Apache (John Dekker/Robin Bakker).

Nummer drie op rij is een feit voor Viva’s Limburgia, de wasmachine van de familie Pools staat nu voor een zware opgave. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Waterballet

Zelfs regen en kou konden deze trouwe kortebaanvolgers niet tegenhouden. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Naast de paarden, pikeurs en trainers die in de prijzen vielen, leverde het publiek een minstens gelijkwaardige prestatie. In een straat kan nog naar beschutting worden gezocht, maar op een weiland zoals in Stompwijk hebben de weergoden vrij spel. Ondanks de aanhoudende regen, de harde windstoten en maximale temperatuur van 13,5 graden Celsius –de koudste dag van de zomer- bleven honderden toeschouwers de koers volgen. Tussendoor warmden zij zich op in de grote feesttent, maar zodra de koers weer begon namen zijn hun plaats langs de baan weer in. Viva’s Limburgia staat als winnaar van deze kortebaan vermeld, maar feitelijk trotseerden alle aanwezigen het ongekende waterballet. En die prestatie mag niet onvermeld blijven!

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.