Terug in de tijd: 21 augustus 2008

21 augustus 2020 09:21

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 117 gaan we terug naar 21 augustus 2008, Noordwijk. Hoe Wannabelikechanna voor een verfrissende verrassing zorgde.

Tijdens de zomer van 2008 verliepen de kortebanen weinig spectaculair. Viva’s Limburgia, Apella Cane en Neeroson deelden de lakens uit en wonnen waar ze wilden winnen. Tot de kortebaan van Noordwijk op 21 augustus 2008 had dit trio tien van de zestien kortebanen gewonnen. Het was tijd voor een verfrissende verrassing.

Die kwam er op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk. Viva’s Limburgia had een off-day en werd na vijf opeenvolgende overwinningen al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Apella Cane werd door trainer Aad Pools bewaard voor de kortebaan van De Lier, dus Neeroson moest de belangen van het succesvolle trio behartigen. Dat lukte maar half. De vosruin kreeg na zijn zege in Nootdorp met een starthandicap te kampen en kwam niet verder dan de vierde plaats.

Met de snelle eliminatie van Viva’s Limburgia promoveerde Wichita River tot favoriet nummer één. De vierjarige merrie had in Beverwijk Viva’s Limburgia al eens op de pijnbank gelegd en was klaar voor de overwinning. De combinatie met Ruud Pools op de sulky liet zich tijdens de derde omloop echter verrassen door Wannabelikechanna en Frans van der Blonk. De eveneens vierjarige merrie toonde zich eerder dat seizoen een snelle deelnemer, maar sprong te vaak in de fout. Ondanks het aanwezige talent finishte ze in acht starts enkel als derde in Zandvoort en als vijfde in Stompwijk.

Scherper

In Noordwijk groeide Wannabelikechanna in de koers. Ze versloeg achtereenvolgens Flirt d’Aunou (Ad Suykerbuyk) en Volann d’Orange (Lindsey Pegram) en bond toen ook Wichita River aan de zegekar. Tijdens de halve finale had ze een voorsprong van tien meter op Porsto R (Yasmin Halwani), een voorgift welke ze met succes verdedigde.

Ook Walkover liep een prima koers. De toen vierjarige troef van Ad Suykerbuyk wilde nog wel eens een fout maken, maar had in Noordwijk een goede dag. Zo was hij verantwoordelijk voor de uitschakeling van Neeroson tijdens de halve finale. Die inspanning had veel kracht gekost en waar Walkover vermoeid oogde leek Wannabelikechanna almaar scherper te worden. De finale was dan ook een formaliteit (foto boven), maar dat maakte de verrassing niet minder groot.

Blijde gezichten bij de huldiging van Wannabelikechanna en Frans van der Blonk. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Deze surprise smaakte naar meer, maar helaas bleek de overwinning van Wannabelikechanna een eenmalige opleving. In de zes deelnames na Noordwijk excelleerde ze alleen nog maar in Lisse, waar ze eigenlijk als derde finishte, maar door een dwaling van de keurmeester bij het eindstek uiteindelijk als vierde werd geklasseerd. Na het seizoen van 2008 kwam ze niet meer op de kortebaan in actie. Haar verfrissende verrassing in Noordwijk werd echter door veel toeschouwers gewaardeerd.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.