Terug in de tijd: 21 april 1930

21 april 2020 07:26

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 1 gaan we terug naar 21 april 1930, Harendermolen, de kortebaan waarmee ons archief begint. Hoe een eendagsvlieg kon zegevieren en de ontdekking van een kampioen.

De drafsport in Harendermolen kent een geschiedenis welke meer dan honderd jaar teruggaat in de tijd. In 1903 liet Harmen Klaassen Glas Jzn. een circa 800 meter lange baan aanleggen, die een wat eigenaardige, driehoekige vorm had. Hoewel er zo nu een dan een langebaanmeeting werd verreden, was de baan vooral een trainingsbaan. Zo maakte tijdens de jaren ’30 Hendrik Mensinga -over wie later meer- gebruik van de faciliteiten in Harendermolen. Tijdens de jaren ’70 reed Hennie Grift er zijn trainingsrondjes.

Een datum van de eerste kortebaan in Harendermolen ontbreekt, maar vast staat dat het gehucht in Groningen tot 1941 het startschot vormde van het kortebaanseizoen. Steevast op de Tweede Paasdag gaven vooral de plaatselijke trainers en eigenaren acte de présence, wat een een lange erelijst oplevert van betrekkelijk onbekende winnaars. Zo ook op 21 april 1930 toen Erster Wolfersommer met W. Stoffers de winst greep. Het nieuwsblad ‘De Noord-Ooster’ van 22 april 1930 was erg te spreken over zijn prestatie. ‘Vooral het draven van Erster Wolfersommer wekte ieders bewondering af. Deze kleine hengst waarmee geroutineerde pikeurs weinig successen behaalden, liet in handen van Stoffers buitengewone verrichtingen zien.’

Kampioen

Ook in de voorloper van het weekblad Draf & Rensport wordt de winnaar geroemd, maar blijkt dat de loting van levensbelang was geweest. ‘De baan was niet zoo goed in orde doordat de linkerbaan een 14 dagen geleden opgebroken geweest was en nog niet voldoende vast is geworden. Hierdoor was het paard dat eerst de linkerbaan had, danig gehandicapt.’ Tijdens de finale tegen Luitenant had Erster Wolfersommer tijdens de kamprit inderdaad de rechterbaan.

In dezelfde tekst wordt ook Eulogie (foto boven) genoemd als een nieuwkomer met potentie. Dat had de schrijver van het artikel goed gezien. Waar Erster Wolfersommer vrijwel meteen in de anonimiteit verdween, kroonde Eulogie zich met Hendrik Mensinga op 5 oktober 1930 tot kortebaankampioen van Nederland. De merrie won in totaal zes kortebanen, waarvan haar laatste op 3 september 1931 in Heemskerk. Daarna ging ze fokkerij in en groeide ze uit tot de stammoeder van onder andere Pepiton, Wanda Volo, Diego Buitenzorg, Rhythm and Speed en Fidelity Rhythm.

Foto en teksten met dank aan www.archiefndr.nl.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.