Terug in de tijd: 20 september 1977

20 september 2020 08:38

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 147 gaan we terug naar 20 september 1977, Hillegom. Hoe Ruud Pools dankzij Otto zijn broer onttroonde als kortebaankampioen.

Ruud Pools begon zijn loopbaan bij broer Harry Pools. Daarna vervolgde hij zijn opleiding bij Jan de Leeuw, waarna hij naar Tom Kooyman sr. verhuisde. Via Jan Hoejenbos kwam hij terecht bij eigenaar Joop die Vries, die hem in Schagerbrug in loondienst nam. Toen De Vries stopte, nam Pools de stal over. Toen broer Harry naar Breda vertrok, verhuisde Pools met zijn stal naar zijn stek in Heiloo.

Het was in die tijd dat Pools zijn eerste kampioenschap op de kortebaan behaalde. Daar zag het tijdens de eerste kortebanen van 1977 niet naar uit. Zes kortebanen bleef hij buiten de punten. Pas in Hoorn reed hij voor het eerst in de prijzen met Larry, die achter Mesquita (Manus Bouwhuis) als tweede finishte. Vanaf dat moment had Pools de smaak te pakken. Zowel in Heemskerk en Purmerend pakte hij de overwinning met respectievelijk Nobles Hollandia en de al eerder genoemde Larry.

Ruud Pools op zijn stal in Heiloo in 1980. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

In Enkhuizen kwam hij voor het eerst in actie met Otto. De vierjarige ruin was op dat moment al vier keer eerder op de kortebaan gestart en verbeterde met elke start. Ondanks het aanwezige talent trof hij het verschillende keren niet met de loting. Zowel in Heemskerk als in Purmerend was de al eerder genoemde Larry met Ruud Pools op de sulky te sterk. Toen Pools op de Paktuinen achter Otto plaatsnam, wist hij in elk geval welk vlees hij in de kuip had.

Hattrick

Otto en Pools konden het uitstekend met elkaar vinden en begonnen aan een fraaie reeks. In Enkhuizen was de combinatie tijdens de finalefase te sterk voor Merite H (Jaap van der Loo) en Oiga H (Harry Pools). Op 20 september 1977 traden zij aan in Hillegom en opnieuw kon het duo na afloop een ereronde lopen. Dit keer bleef hij Lee Rodney (Harry Pools) en Leonis Careless (Cees Imming) voor en pakte z’n tweede overwinning op rij.

In Lisse werd de kroon op het werk gezet. Otto scoorde een onvervalste hattrick door voor de derde keer op rij te winnen. Orkaan W (Manus Bouwhuis) en Nurejev (Cees Vergay) eindigden die middag op de plekken twee en drie. Door de overwinning op de Heereweg was Pools niet meer te achterhalen door de concurrentie en volgde hij zijn broer Harry Pools op als kampioen van de kortebaan. Pools was op dat moment 24 jaar, alleen Bert van Dooyeweerd (20 in 1979) en Manon Pools (23 in 2008) waren jonger toen ze het kampioenschap binnensleepten.

Otto (links met G. de Haas) wordt tweede achter Mike Fortuna (R. Pouw), die op 31 januari 1979 de Cristoffori-prijs in Alkmaar wint. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Een klassement voor paarden bestond toen nog niet, maar Otto was ruimschoots de meest succesvolle kortebaner van het seizoen. In 1978 bereikte hij nog één keer een finale, in Purmerend, maar daarna was zijn rol uitgespeeld. Pools groeide uiteindelijk uit tot één van de beste kortebaanpikeurs allertijden. Tussen 1995 en 2000 werd hij zes keer op rij kortebaankampioen –een record- en in 2010 sleepte hij zijn achtste titel binnen. Op de langebaan boekte hij in maart zijn drieduizendste overwinning op de langebaan, na Jan Wagenaar en Hugo Langeweg de derde pikeur die deze grens ooit heeft bereikt. Wie zulke cijfers kan overleggen, behoort tot de allergrootsten in de drafsport ooit.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.