Terug in de tijd: 20 mei 1975

20 mei 2020 10:57

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 25 gaan we terug naar 20 mei 1975, Venhuizen. Hoe Kerry zich tot de kampioen van Nederland kroonde.

Harry Pools deelde tijdens de jaren ’70 de lakens uit op de kortebaan. De oudste van de gebroeders won dat decennium 29 van de 155 kortebanen. Daarnaast was hij in 1974 de eerste winnaar van het pikeursklassement. Ook in 1975 en 1976 schreef hij dat kampioenschap op zijn naam.

Daarnaast deed Pools het opmerkelijk goed tijdens de jaarlijkse strijd om de Nederlandse titel. In 1966 won hij zijn eerste met Antilope in Medemblik. Daarna volgden titels in 1969 (Edelscott Six, Stompwijk) en 1970 (Dazy H, Schagen), terwijl hij in 1967 en 1974 vice-kampioen werd. Het was alsof Pools juist tijdens de koersen om het nationale kampioenschap op zijn best was.

Zo ook op 20 mei 1975 in Venhuizen, waar Pools aan de start verscheen met Jack O en Kerry (foto boven, in actie in Alkmaar). Laatstgenoemde was een jaar eerder met succes begonnen aan haar loopbaan op de kortebaan met overwinningen in Enkhuizen (vanaf de tweede omloop met Aad Pools op de sulky) en ’t Zand. De zesjarige merrie startte daarom als de topfavoriet.

Klokken

De grasbaan van Venhuizen –welke bekend stond als de grasbaan met een oneffenheid bij het middenstek- lag er op 20 mei 1975 als een biljartlaken bij. Vanzelfsprekend stak Pools in een prima vorm. Hij reed zijn beide paarden naar de vierde omloop, welke toen nog bestond uit drie deelnemers. Bijloten werd immers pas halverwege de jaren ’90 geïntroduceerd.

Alleen Jan Dijs kon Pools nog van de titel afhouden. Hij was met Jury verrassend doorgedrongen tot de eindfase van de koers. Omdat Kerry het stilstaande nummer had geloot, namen Jack O en Jury het tijdens de halve finale tegen elkaar op. Het werd een spectaculaire strijd, welke werd gewonnen door Jury, die met 22 seconden de snelste tijd van de middag klokte. Tijdens die dagen op de kortebaan werden de tijden van de deelnemers geklokt en stond er voor de deelnemer met de snelste tijd van de middag een prijs klaar. Zelfs de snelste verliezer in de eerste of tweede omloop kon een premie tegemoet zien.

Jury bleek tijdens de finale vakkundig te zijn gesloopt door Jack O en had niets in te brengen tegen Kerry, die zonder ritverlies de Nederlandse titel pakte. In Santpoort won Kerry later dat seizoen haar vierde en laatste kortebaan. Dat betekende niet dat haar loopbaan ten einde was, want ondanks een starthandicap van twintig meter finishte ze nog als tweede in Lisse (1975) en Enkhuizen (1976).

Pools won in 1976 zijn vijfde en laatste Nederlandse titel. In Heemskerk was hij met Laiko Beroona zowel Letino Quick (Jan Wagenaar) als Marinus Carlos (Ruud Pools/Siem Hartman) te snel af. In 2010 organiseerde Venhuizen voor de tweede keer de strijd om het Nederlands kampioenschap. Deze werd gewonnen door Yke Starlake (Ruud Pools), die tijdens de finale te sterk was voor Viva’s Limburgia (Josette Pools).

(Foto’s: Archief van de NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.