Terug in de tijd: 20 juni 2003

20 juni 2020 08:11

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 55 gaan we terug naar 20 juni 2003, Sassenheim. Hoe Robin Bakker aantoonde prima op eigen benen te kunnen staan.

Robin Bakker was als leerlingpikeur al een groot talent. Hugo Langeweg leerde hem de fijne kneepjes van het vak. Op de kortebaan was hij enkele seizoenen de eerste man van de paarden van Jacques Geluk, die toen dankzij eigenaar Koos Minck de beschikking had over een aantal sublieme kortebaners.

Bakker won zijn eerste kortebanen met Mister Diamond in 2001 en was daarna ook met Ido Baldwin succesvol. Met Mr Postman won hij in Hoorn (2002) en Hoogkarspel (2003) en zo raakte Bakker binnen anderhalf seizoen z’n leerlingstatus kwijt. Desondanks bleef Bakker de paarden van Geluk rijden, die zijn talent herkende en hem alle ruimte gaf om uit te groeien tot een topper in het kortebaangenre.

En Bakker werd een topper. Gerenommeerde pikeurs als Aad Pools, John de Leeuw en Ruud Pools kon hij weliswaar niet bijhouden, maar de jonge pikeur pakte regelmatig zijn overwinningen mee. In 2003 was het zelfs vijf keer raak. Met Mr Postman in Hoogkarspel, met Randy Boszorg in Zandvoort en met Merengue Sole in Roden. Super Can Read was dat seizoen zijn bankpaard met twee overwinningen en tal van ereplaatsen.

Supersnel

De combinatie won op 20 juni 2003 zijn eerste kortebaan. Ondanks een tweede plaats in Venhuizen hielden weinig mensen in Sassenheim rekening met het duo, dat aan een winnend uitbetaling van 27 tegen één aan de koers begon. Na eenvoudig te hebben afgerekend met debutant Rowan Diepnow liep Super Can Read in de volgende omlopen het ene na het andere kortebaankanon zoek. Wie achtereenvolgens Raindance Way, Ido Baldwin en Nandoe Enzelens kan kloppen, heeft veel in zijn mars.

Tijdens de finale werd een andere nieuwkomer, Licence Gher (John de Leeuw), in twee ritten geklopt. Dit tot grote vreugde van Bakker, die uiteraard zeer te spreken was over zijn paard. “Een supersnel beestje. Ondanks dat je haar elke keer een beetje bij je moet houden –als je haar laat gaan, springt ze- won ze elke rit eigenlijk heel gemakkelijk.”

Het duo won later dat seizoen in Schagen en haalde de finale van het nationaal kampioenschap in ’t Zand. In 2004 werd Bakker in Roden alsnog kampioen van Nederland met Supermatic. In 2005 won hij drie kortebanen met de vierjarige Tantiffy Oostland. Na dat seizoen kwamen de prioriteiten van Bakker anders te liggen. Hij concentreerde zich meer en meer op de langebaan. Met resultaat, want inmiddels is Bakker uitgegroeid tot een Europese toppikeur.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.