Terug in de tijd: 20 augustus 1998

20 augustus 2020 08:48

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 116 gaan we terug naar 20 augustus 1998, Noordwijk. Hoe Tuckittua de brigade van Jan van Dooyeweerd opzij zette.

Tuckittua was een meer dan behoorlijke haververdiener op de stal van Hugo Langeweg toen hij op 10 juni 1998 in Joure zijn debuut maakte op de kortebaan. Ondanks dat de Amerikaanse vosruin na bijloting als vierde finishte, leek zijn achterban niet helemaal tevreden. Terwijl het kortebaanseizoen na Joure in volle hevigheid losbarstte, bleef Tuckittua zeven weken aan de kant.

In Voorschoten maakte hij vervolgens zijn rentree. Ruud Pools kwam die middag ook met de debuterende Super Leo aan de start, die alle aandacht opslokte. De kansen van Tuckittua bleven daardoor onderbelicht, maar dat bleek een forse inschattingsfout. Zonder ook maar een rit te verliezen klopte hij sterke sprinters als Johnno Arlo (Rob de Vlieger) en Josie Speed (Jan van Dooyeweerd jr.) om tijdens de finale af te rekenen met de opgeleefde Chapman (Sandra Winkelman). De winnende uitbetaling bedroeg iets meer dan elf tegen één; een hoog bedrag voor een deelnemer met regerend kampioen Ruud Pools op de sulky.

Tuckittua op weg naar de start in Voorschoten, waar toen nog werd gekoerst op de Prins Bernhardlaan.

In Nootdorp en De Lier finishte Tuckittua vervolgens als derde nadat hij beide keren tijdens de halve finale werd verslagen door de latere winnaar. Op 20 augustus 1998 verscheen hij aan de start in Noordwijk. Op dagen zoals deze had de wind vrij spel op de Koningin Wilhelmina Boulevard en dat kwam de publieke belangstelling niet ten goede. Desondanks ontspon zich een vermakelijke koers met de paarden van Jan van Dooyeweerd jr. als de smaakmakers van de middag. De trainer uit Zwaanshoek haalde met maar liefst drie paarden de halve finale. Huib van den Heuvel had Goldbeater bij de laatste vier gebracht, terwijl Van Dooyeweerd zelf met Jade Groenhof en Josie Speed de vierde omloop bereikte.

Materiële schade

Van Dooyeweerd had de pech tegen zichzelf te loten en gaf Josie Speed over aan Aad Pools. Een misrekening, want in twee harde ritten waren het Pools en Josie Speed die de finale bereikten. Goldbeater moest het vervolgens opnemen tegen Tuckittua, die voor de vijfde keer op rij de vierde omloop had bereikt. De combinatie met Ruud Pools op de sulky liet zich dit keer niet de kaas van het brood eten en haalde de finale. De eindstrijd verliep vervolgens op het scherpst van de snede. Broers of niet, Aad en Ruud Pools gaven elkaar geen centimeter ruimte in het startvak wat zelfs tot een kapotte sulky leidde. Uiteindelijk was het Tuckittua die na een kamprit won en zo zijn tweede overwinning turfde.

Zege nummer drie volgde niet veel later in Schagen. Na een vijfde plaats in Purmerend, stalgenoot Super Leo was te sterk, maakte Tuckittua in Enkhuizen het kwartet vol. Na deze overwinning volgde een starthandicap en dat bemoeilijkte de zaken aanzienlijk. Tuckittua had nog slechts één puntje nodig om Lilly Pluto van haar troon te stoten in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’, maar dat lukte niet. Zo eindigden de vierjarige merrie en Tuckittua elk op veertien punten, waardoor het aantal tweede plaatsen de doorslag gaf. Lilly Pluto was één keer tweede geworden, terwijl Tuckittua twee keer als derde was gefinisht. Omdat de puntentelling verschilde met die van tegenwoordig (toen 3 punten voor de winnaar, nu vijf) moest de pupil van trainer Hugo Langeweg het kampioenschap aan Lilly Pluto laten. Desondanks kon Tuckittua terugkijken op een prachtig seizoen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.