Terug in de tijd: 2 september 2010

2 september 2020 09:27

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 129 gaan we terug naar 2 september 2010, Heemskerk. Hoe Gilbert C.R. de ban brak voor de familie De Groote.

De Belgische familie De Groote plukte de vruchten van een gericht aankoopbeleid. De stal trok vooral dravers aan welke te oud waren om nog in Frankrijk te koersen. “Wij proberen ze vooral in België, Nederland en Duitsland een tweede kans te geven”, legde Lieven de Groote in het Kortebaanjaarboek van 2010 uit. “We hebben ook jonge paarden getraind, maar deze manier van werken blijkt het beste bij ons te passen. We hoeven de paarden niets meer te leren, maar proberen ze wel een goed moraal te geven.”

Gilbert C.R. paste eigenlijk niet in dit rijtje. De Italiaan had in vergelijking met zijn stalgenoten een bescheiden winsom en was in 2010 pas zeven jaar. Toch haalde De Groote de ruin naar België en schreef hem in voor een sprintkoers tijdens de ‘Nacht van het Paard’ in Kuurne. Deze koers was vergelijkbaar met een kortebaan, inclusief bandenstart en het hanteren van een afvalsysteem. Gilbert C.R. baarde opzien door tijdens de eerste omloop Neeroson te kloppen, waarna De Groote overspoeld werd met telefoontjes van Nederlandse kortebaaneigenaren. Een paard dat één van de snelste sprinters op de kortebaan de baas was, kon wel eens hoge ogen gaan gooien.

De mooie vosruin Gilbert C.R. was in Heemskerk een klasse apart. (Foto: Nico Visser)

De familie De Groote werd nieuwsgierig en sloeg alle aanbiedingen af om zelf op onderzoek uit te gaan. Ze schreven Gilbert C.R. in voor de kortebanen van Sassenheim, IJmuiden en Voorschoten en vroegen Robin Bakker en Marco Valentijn te rijden. Zo konden Lieven en zoon Christophe rustig wennen aan de kortebaan en het kunstje afkijken van de grootmeesters.

Overmacht

Na een derde plaats in Voorschoten kroop Christophe in Wateringen en Beverwijk zelf op de kar. Dat viel niet mee, maar met twee vierde plaatsen deed de achttienjarige leerlingpikeur het lang niet slecht. Op 2 september 2010 verscheen de combinatie aan de start op de Marquettelaan in Heemskerk. Het werd voor de familie De Groote een middag om nooit te vergeten. Christophe liet zich in het startvak niet meer verrassen en ook Gilbert C.R. had enorme sprongen vooruit gemaakt. Met een imponerende overmacht klopten ze achtereenvolgens titelverdediger Yfrie Beemd, Tarzan Weber, Umberto, Tusee JL en tijdens de finale Wala Alki. De eerste zege was een feit!

Bekijk hier de samenvatting van Heemskerk 2010

Het was de start van een droommaand voor de familie De Groote. Na Heemskerk werd er gewonnen in Purmerend (Le Dream), Enkhuizen (Kakao d’Arline) en Hillegom (opnieuw Le Dream). In ’t Zand maakten Gilbert C.R. en Le Dream het feest compleet door allebei de finale te halen. Gilbert C.R. won, dit keer met Wim van der Mespel op de sulky.

In 2011 ging de Belgische stal onverdroten voort. Zowel Le Dream als Gilbert C.R. regen de successen aaneen. Zo won Gilbert C.R. in Hoofddorp (Robin Bakker) en De Lier (Christophe de Groote). In 2012 kwam er zand in de motor. Le Dream had het zwaar met zijn starthandicap en Gilbert C.R. kreeg steeds meer moeite met de startprocedure. Na het seizoen namen beide paarden afscheid van de kortebaan. Helaas wist de familie De Groote geen vervangers aan te trekken, maar beide paarden hebben –net zoals Lieven en Christophe- een onuitwisbare indruk achter gelaten.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.