Terug in de tijd: 2 oktober 1939

2 oktober 2020 07:33

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 159 gaan we terug naar 2 oktober 1939, Medemblik. Hoe Flora McElwyn een topseizoen in duigen zag vallen.

(Foto boven: Flora McElwyn in Zaandam (1940) met ruime voorsprong op weg naar de volgende omloop)

De opkomst van Nazi-Duitsland hield Nederland langer in zijn greep dan alleen de bezetting tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945. Vanaf 1933 werd de dreiging elke dag groter. Op 28 augustus 1939 werd het menens. De algemene mobilisatie werd afgeroepen en het Nederlandse leger werd in opperste staat van paraatheid gebracht. Door het hele land begon men zich voor te bereiden op een eventuele Duitse aanval door stellingen te verstevigen en vertrokken 280.000 soldaten naar hun post.

Het dagelijkse leven werd door de vele evacuaties en wegversperringen flink ontwricht. Vanzelfsprekend had de kortebaan hier ook onder te lijden. De kortebanen van Zaandam, Heemskerk, Blauwhuis, Hardegarijp, Warmond en Lisse werden afgeblazen. De koers van Purmerend werden verplaatst naar 19 oktober. Alleen Enkhuizen, Schagen en St. Maartensbrug werden op de vooraf vastgestelde datum verreden. Ook Medemblik moest pas op de plaats maken. De koers over de Nieuwstraat, gepland op 18 september, werd in eerste instantie afgelast, maar werd op 2 oktober alsnog verreden.

Door de vele afgelastingen zag Flora McElwyn een topseizoen in het water vallen. De pupil van trainer Jan van Leeuwen debuteerde in 1939 op de kortebaan en liet direct zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Na een overwinning vroeg in het seizoen in Akersloot volgde een hele rits aan ereplaatsen. Eind juli groeide Flora McElwyn naar haar topvorm. Ze won in Goorne, Santpoort, Middenbeemster en Wieringerwaard. Ze was klaar om flink te gaan oogsten in september, de kortebaanmaand bij uitstek.

Dubbele cijfers

De algemene mobilisatie gooide roet in het eten. De ene na de andere kortebaan werd geannuleerd. Na het Nederlands kampioenschap in Beverwijk op 24 augustus (gewonnen door Allouez met Jan de Vlieger) werd bijna een maand niet gekoerst. Pas op 21 september maakte de kortebaan in Enkhuizen een doorstart. Op 26 september liet ook Flora McElwyn zich weer zien en won de kortebaan van Schagen.

Na St. Maartensbrug op 1 oktober volgde Medemblik een dag later op 2 oktober 1939. Ook op de Nieuwstraat bleek Flora McElwyn een klasse apart. Zonder moeite werden IJlbode en Xoli tijdens de eerste twee omlopen aan de kant gezet. Zora (Jan Wagenaar sr.) stribbelde tijdens de derde omloop flink tegen en pas na een kamprit kwalificeerde Flora McElwyn zich voor de vierde omloop. Daarin lootte ze het stilstaande nummer, waarna ze Anzolor met Jan de Vlieger op de sulky trof tijdens de finale. Ondanks een galoppade tijdens de tweede rit trok de combinatie met Jan van Leeuwen op de sulky de winst na een kamprit naar zich toe.

Omdat ze in Purmerend bijna drie weken later al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld bleef ze steken op zeven overwinningen. Hoeveel kortebanen had de in een topvorm verkerende Flora McElwyn in 1939 gewonnen wanneer er in september wél gewoon was gekoerst? Wellicht had ze de dubbele cijfers gehaald, iets wat in negentig jaar kortebaanhistorie alleen O Marijke (tien overwinningen in 1955) lukte.

In 1940 kwam Flora McElwyn tijdens dertien van de achttien kortebanen in actie. Ze liep zes keer in de prijzen en won in Stompetoren, Heerhugowaard en De Weere. Na het seizoen verdween ze van het toneel.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.