Terug in de tijd: 2 mei 2008

2 mei 2020 08:52

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 9 gaan we terug naar 2 mei 2008, Wognum. Hoe Short Trip een unieke hattrick scoorde.

Wanneer een paard na een overwinning zijn titel een jaar later met succes verdedigt, is dat bijzonder. Wanneer dat in het daaropvolgende jaar nog een keer lukt, is dat uniek. Short Trip flikte het. Op 2 mei 2008 won hij voor de derde opeenvolgende keer op de Kerkstraat in Wognum en scoorde daarmee een heuse hattrick. Met Ruud Pools op de sulky rekende de pupil van trainer Jan van Dooyeweerd en eigenaar Koos Minck tijdens de finale af met de debuterende Stick Bamboo en Aad Pools.

Wisselvallig

Short Trip was geen gemakkelijk heerschap. Nadat hij in 2005 tijdens zijn debuut als vierjarige won met Krista Timmer in Enkhuizen lag een prachtige loopbaan in het verschiet. Uiteindelijk deed hij het met uiteindelijk vijf overwinningen lang niet slecht, maar gemakkelijk ging het niet. In 2006 won hij in Wognum en niet veel later in Egmond aan den Hoef, maar daarna kwam de klad er flink in. In tien daarop volgende starts liep hij alleen in Heemskerk (derde plaats) in het prijzengeld. In 2007 begon hij opnieuw met een zege in Wognum. Daarna presteerde hij iets regelmatiger, maar gaf hij er vaker snel de brui aan door net na de start in galop te springen, dan dat hij meestreed om de prijzen.

Finale Wognum 2008: Short Trip (links) komt zonder moeite op voorsprong tegen Stick Bamboo. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Ondanks zijn wisselvallige prestaties op andere banen was Short Trip in Wognum zo vast als een huis. Op 2 mei 2008 verscheen hij opnieuw aan de start op de zware klinkers van de Kerkstraat en voor de derde keer op rij toonde hij zich de sterkste. “Ze mogen hier vaker per jaar een kortebaan organiseren”, lachte Ruud Pools na afloop op het stalterrein. “Hij is hier duidelijk in zijn element. De baan ligt hem goed, hij vliegt hier.”

Nadeel van zijn zege was dat Short Trip tegen een starthandicap aan liep. Dat deed zijn belanghebbenden besluiten om direct na zijn onvervalste hattrick in het West-Friese plaatsje zijn loopbaan te beëindigen. We zullen dus nooit weten of Short Trip ook het kwartet had weten vol te maken.

(Foto’s: Ellen Sassen en Marco Verstraaten (www.sassen-verstraaten.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.