Terug in de tijd: 2 juni 2012

2 juni 2020 07:48

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 37 gaan we terug naar 2 juni 2012, Amsterdam-Noord. Hoe Bert de Boer en Lindsey Pegram elkaar vonden.

Weinig paarden gingen met zoveel verschillende pikeurs op stap als Umberto. Tussen 2009 en 2014 werd hij maar liefst door dertien verschillende pikeurs gereden. Dat was niet omdat hij niet succesvol was, want winnen deed Umberto geregeld. Zo won hij tijdens zijn debuut in Santpoort en later dat jaar in Lisse. Twee jaar later volgde zege nummer drie in Warmond.

Opvallend was dat Umberto tijdens twee van deze drie overwinningen vlak voor het verdelen van de prijzen van pikeur wisselde. In Lisse was het in eerste instantie Wim van der Mespel die achter Umberto had plaatsgenomen, maar was het Ruud Pools die uiteindelijk de finale won. In Warmond gaf Pools zijn positie achter Umberto juist over aan nichtje Manon Pools, die de trots van Bert de Boer naar de bloemen stuurde. Umberto was al zo vaak van pikeur gewisseld, dat zelfs een substitutie tijdens de koers hem niet van zijn stuk kon brengen.

Nauwlettend

In zijn lange zoektocht naar een vaste pikeur voor zijn pupil kwam Bert de Boer uiteindelijk uit bij Lindsey Pegram, pikeur nummer tien voor Umberto. Omdat de ruin met Golden Sund dezelfde vader had als Porsto R -Pegram’s paradepaardje tussen 2004 en 2009- hield zij de prestaties van Umberto al jaren nauwlettend in de gaten.

Het klikte meteen. Na Nero Sas (Aad Pools) en Unreal Dragon (Jolanda van Strien) te hebben geklopt, moest tijdens de derde omloop zelfs Zero Option Lane (Sven Schraal) er aan geloven. Andrea Swagerman (Andries van der Blonk) was tijdens de halve finale geen partij voor de ontketende Umberto, die tijdens de finale tegen Zephir (Wim van der Mespel) optimaal profiteerde van het voordraaien tijdens de kamprit en overtuigend de koers over de Van der Pekstraat op zijn naam schreef.

Bekijk hier de samenvatting van Amsterdam-Noord, 2012

In Middenbeemster boekte de combinatie zege nummer twee, nadat –je raadt het al- Pegram tijdens de derde omloop haar plek afstond aan John de Leeuw. Na deze overwinning kreeg Umberto te maken met een starthandicap. Pegram regelde namens De Boer een leerlingpikeur om deze beperking te omzeilen en met succes: Tanja Huisman finishte met Umberto als tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Lisse en Jeffrey Mieras won in 2013 de kortebaan van Santpoort.

Vanaf de zege van Umberto in Amsterdam zijn Bert de Boer (links) en Lindsey Pegram samen zeer succesvol geweest. Hier poseren ze na een zege van Southwind Raptor in Heemskerk (2019).

Vanaf de overwinning in Amsterdam op 2 juni 2012 zijn Lindsey Pegram en Bert de Boer aan elkaar verbonden. Zo tipte Hugo Langeweg jr. in 2017 Pegram over Southwind Raptor, die op haar beurt meteen aan De Boer dacht, die al een tijdje op zoek was naar een opvolger van Umberto. Zo kwam Southwind Raptor bij De Boer terecht en groeide mede dankzij de hulp van Pegram uit tot een toonaangevende topsprinter, die op snelheid vrijwel niet te kloppen is.

(Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.