Terug in de tijd: 2 juli 2005

2 juli 2020 11:44

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 67 gaan we terug naar 2 juli 2005, Warmond. Hoe Deliberate Dust zijn rentree maakte met een overwinning.

Hugo Langeweg deelde de laatste jaren voor de millenniumwisseling de lakens uit. De trainer uit Schagerbrug prepareerde de paarden, eerste man Ruud Pools klaarde de klus op de baan. Met paarden als Ido Baldwin, Jim Jam Rozz, Keegan Boko, Tuckittua, Invit Rider en Super Leo domineerde Langeweg de kortebaan en hielp Pools aan zes opeenvolgende kampioenschappen.

Vanaf 2000 werd zijn dominantie minder. Jan van Dooyeweerd jr. nam het stokje over, maar toch lukte het Langeweg om elk seizoen minstens één topper aan de start te krijgen. Opeenvolgend hielden Gail Devers, Mister Diamond en Manhattan South de eer tijdens die jaren hoog. Deliberate Dust was de laatste in rij. De Zweed maakte in 2004 voor het eerst zijn opwachting en kon zich direct met de allerbesten meten. In Stompwijk legde hij de latere winnaar Noble Mack (Cees Imming) het vuur aan de schenen en in Zwanenburg versloeg hij krachtpatser Navy Blue (Andries van der Blonk). Met Ruud Pools op de sulky won hij in Noordwijk, een overwinning waar hij zich overigens amper voor hoefde in te spannen.

Klasse

Na het seizoen kreeg Deliberate Dust last van zijn longen en stond maanden aan de kant. Pas op 2 juli 2005 maakte hij in Warmond zijn rentree. Dit keer met John de Leeuw op de sulky startte hij vanwege zijn lange afwezigheid als een outsider, maar al snel bleek dat de Zweed niets van zijn klasse had ingeboet. Tijdens de derde omloop ontdeed hij zich van de snelle debutant Blitz (Aad Pools) en schakelde vervolgens Lino Hawai (Manon Pools) uit. Tijdens de finale was opnieuw Blitz de tegenstander, die tijdens de vierde omloop knap Nandoe Enzelens (Krista Timmer) opzij had gezet. Desondanks maakte Deliberate Dust in twee ritten duidelijk wie die middag de sterkste was.

Blijde gezichten tijdens de huldiging in Warmond, met John de Leeuw als stralend middelpunt. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Enkele weken later won Deliberate Dust opnieuw, dit keer in Stompwijk. In Nootdorp won hij vervolgens voor de derde keer op rij. Pas in Zwanenburg liep hij tegen zijn eerste nederlaag aan en finishte als derde. Na een mislukte start in Schagen (2e omloop), nam hij ijzersterk revanche in Hillegom en schreef met Ruud Pools –ingevallen tijdens beslissende omloop nadat John de Leeuw zijn beide paarden naar de finale had gereden- het kampioenschap van Nederland op zijn naam. Het betekende een starthandicap, die het einde van zijn kortebaanloopbaan betekende.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.