Terug in de tijd: 2 augustus 2007

2 augustus 2020 09:12

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 98 gaan we terug naar 2 augustus 2007, Santpoort. Hoe Aad Pools eindelijk opgelucht adem kon halen.

United Kievitshof was samen met Utah Alki de absolute blikvanger van het seizoen van 2006. De vierjarige Duitse ruin stond nog maar enkele dagen bij Aad Pools op stal toen de trainer uit Uitgeest werd gebeld of hij nog enkele paarden wilde inschrijven voor Bennebroek, waar ze een tekort aan deelnemers hadden. Pools aarzelde niet en beschouwde de koers in de toen kleinste gemeente van Nederland als een trainingsritje voor zijn nieuwste aanwinst.

De pupil van Stal de Groningers bleek een natuurtalent. Op weg naar de zege klopte hij tijdens de tweede omloop topfavoriet Private Dancer (John de Leeuw) en moest tijdens de finale Timothy’s Way (Cees Imming) er aan geloven. United Kievitshof had zowel een bliksemstart als een extra versnelling in de benen en was eenmaal goed op weg –zeker met een startvoorgift van vijf meter- amper in te halen.

De ruin, afkomstig uit de stallen van Hugo Langeweg, was echter niet de gemakkelijkste en maakte regelmatig een galoppade. Pas tijdens zijn zevende start had Pools United Kievitshof zoals hij hem echt hebben wilde en groeide de ruin uit tot een heuse drafmachine. Hij won achtereenvolgens in Noordwijk, Roden en ’t Zand. Die laatste zege leverde hem –bij het ontbreken van koploper Utah Alki- zelfs de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ op.

Opgelucht

In 2007 wilde het aanvankelijk niet vlotten met United Kievitshof. De ruin liet zo nu en dan een snelle rit zien, maar vergooide zijn kansen veel vaker met galoppades. In vijf starts liep hij slechts één keer in de prijzen. Dat was in Stompwijk, waar United Kievitshof door een stilstaand nummer en bijloting wist door te dringen tot de halve finale. De beste sprinter van 2006 leek het helemaal kwijt.

Opluchting bij Aad Pools; United Kievitshof kan het nog! (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Er waren dus weinig verwachtingen toen United Kievitshof op 2 augustus 2007 aan de start verscheen in Santpoort. Maar uitgerekend op het zware en onregelmatige parkoers over de Hoofdstraat vond United Kievitshof de goede vorm weer terug. Een zachter bit bleek de oplossing. Met overmacht haalde hij de finale, waarin hij het moest opnemen tegen de nog onervaren Neeroson met John de Leeuw. Even leek het nog mis te gaan voor United Kievitshof toen hij door een galoppade op achterstand kwam, maar een strakke kamprit volstond voor de winst. Aad Pools kon opgelucht adem halen.

Tegenwoordig wordt de winsom van vierjarige paarden deels kwijtgescholden, maar dat was in 2007 niet het geval. Na zes starts met één overwinning van de basisafstand kreeg United Kievitshof na zijn zege in Santpoort te maken met een volgende starthandicap. Deze woog te zwaar. De ruin finishte nog als derde in Beverwijk en vierde in Hillegom en Utrecht, maar daarna zat zijn loopbaan op de kortebaan er op en vertrok hij naar het buitenland.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.