Terug in de tijd: 19 september 2016

19 september 2020 09:29

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 146 gaan we terug naar 19 september 2016, Medemblik. Hoe Fleur Swagerman binnen tien dagen het seizoen op zijn kop zette.

Omdat Drafcentrum Alkmaar voor enkele weken de deuren sloot en eigenaren Klaas en Annie Swagerman toch met haar wilde koersen, kwam Fleur Swagerman bij toeval op de kortebaan terecht. Verwachtingen waren er niet. De vierjarige merrie kon weliswaar rap vertrekken, maar was overal bang voor. Ook Frans van der Blonk twijfelde. Hij baseerde zijn oordeel op het gedrag van haar vader Joint Venture, wat geen gemakkelijk paard was om mee te werken. Verder deed Fleur Swagerman het niet onaardig op de langebaan, dus waarom de plannen aanpassen?

Zowel Klaas en Annie Swagerman als Frans van der Blonk werden daarom volledig verrast door de prestaties van de merrie. Na een niet onaardig debuut in Schagen haalde ze met Thomas Bos op de sulky na bijloting de finale in Heemskerk. Maar zelfs toen bleven de twijfels. In Purmerend veegde de merrie deze met één ferme zwaai van tafel. Ze bleef knap sprintkanonnen als Zero Option Lane en Evison voor en pakte overtuigend de overwinning.

Ommetje

Een week later deed ze dit in Enkhuizen nog eens dunnetjes over. De merrie moest gedurende de middag vol aan de bak, maar bleef keer op keer haar tegenstanders voor. Tijdens de finale was ze ook te sterk voor de sublieme Quiz de Ginai, die met Ruud Pools op de sulky elke kortebaan beter voor de dag kwam. Met deze overwinning overschreed ze winsomgrens van zesduizend euro voor vierjarige paarden, maar door slim inschrijven kon Fleur Swagerman enkele dagen later toch met een startontheffing starten in Medemblik.

De dag voor Medemblik moesten Klaas en Annie Swagerman enkele angstige momenten doorstaan. Het hek dat Fleur en stalgenoot Fred L Swagerman op hun plek moest houden, was niet afgesloten en beide paarden besloten een ommetje te gaan maken door Andijk. Op aanwijzingen van voorbijgangers volgden Klaas en Annie hen richting het dorp, waar ze uiteindelijk in een speeltuin gevangen konden worden. Onder politiebegeleiding keerden ze terug naar huis.

Fleur Swagerman (links) in de problemen tegen Sammarco, die ondanks de ongunstige buitenbaan toch op voorsprong komt.

Op 19 september 2016 kwam Fleur Swagerman op de Nieuwstraat verschillende keren in de problemen. Tijdens de derde omloop won Sammarco de eerste rit door de ongunstige buitenbaan en stond de merrie zelfs op punt van uitschakeling. Sammarco kwam echter na de finish ten val, waardoor zijn pikeur Manon Pools van haar sulky werd getorpedeerd en lelijk terecht kwam. Ze werd door een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waarna vader Aad Pools achter Sammarco plaatsnam. Hij zat vanzelfsprekend met zijn hoofd heel ergens anders en Fleur Swagerman bekerde uiteindelijk na een kamprit door. Met Manon Pools kwam het helemaal goed; na één nachtje ter observatie mocht ze weer naar huis.

Bekijk hier de samenvatting van Medemblik 2016

Na Yos JE tijdens de halve finale te hebben verslagen moest ze het tijdens de finale opnemen tegen House CS Ice. Dat ging moeizamer dan verwacht. Fleur Swagerman was het niet gewend om te draaien vanaf gelijke afstand en kwam daardoor tijdens de tweede rit in de gunstige binnenbaan niet van start. Na een kamprit stelde de merrie orde op zaken en won haar derde kortebaan in amper twee weken tijd.

Vanaf de basisafstand kreeg Fleur Swagerman het moeilijker en zat winnen er niet meer in. Toch hebben Klaas en Annie Swagerman nog altijd veel plezier van de merrie. Ze heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een prima langebaner, die op elke baan in Nederland in de prijzen kan lopen. Zo maakte ze de onlangs nog haar opwachting in de strijd om de Gouden Zweep. Zo blijft ze iedereen verbazen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.