Terug in de tijd: 19 mei 1979

19 mei 2020 08:32

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 24 gaan we terug naar 19 mei 1979, Rotterdam. Hoe een kortebaan over de Coolsingel de drukst bezochte kortebaan ooit werd.

Op 19 mei 1979 organiseerde de Stichting Bevordering Volksgezondheid een zogenaamde ‘Binnenstadsdag’ in Rotterdam. In de stad vonden tal van festiviteiten plaats, waar de kortebaan er één van was. Geholpen door fantastisch weer werd de Coolsingel gedurende de middag van de start tot de finish op het Hofplein massaal bevolkt. Volgens schattingen van de politie liep het aantal bezoekers op tot bijna 200.000. Dit aantal maakt van Rotterdam de best bezochte kortebaan ooit. De drukte langs de baan was overigens niet terug te zien in de totalisatoromzet. Deze bleef steken op Fl. 19.700,00. Ter vergelijking: Santpoort en Voorschoten scoorden dat jaar respectievelijk Fl. 37.367,00 en Fl. 27.647,00.

Reno Fez (rechts) is Orly Norton de baas en wint op de Coolsingel.

De koers over de Coolsingel mondde uit in een tweestrijd tussen Giel van der Togt en Aad Pools. Laatstgenoemde loodste Neres en Orly Norton naar de halve finales, maar moest lijdzaam toezien hoe Reno Fez met Van der Togt op de sulky te sterk was voor zijn beide deelnemers en de kortebaan winnend besloot. ‘Mister kortebaan’ legde uiteindelijk met Orly Norton beslag op de tweede plaats, Neres eindigde met invaller Ruud Pools als derde. Na de huldiging op het stadhuisbordes reden Van der Togt en de gebroeders Pools gezamenlijk op één sulky de ereronde. Voor Van der Togt was het zijn eerste kortebaanoverwinning. In 1984 zou hij in Roden een tweede keer winnen door met Wilster de legendarische Guus Knijnenburg met Tara tijdens de finale te kloppen.

Giel van der Togt won in Rotterdam zijn eerste kortebaan. Ruud Pools (rechts) applaudisseert mee.

De Stichting Totalisator Nederland en de NDR waren tijdens de jaren ’60 en ’70 bepaald geen fan van de kortebaan. Zodoende werd vastgehouden aan een maximum van zestien kortebanen per jaar. Na veel gelobby van de Kortebaanbond stond de NDR in 1979 in de vorm van Rotterdam schoorvoetend een zeventiende kortebaan toe. Daarmee was het hek van de dam. In 1980 werden er twintig kortebanen verreden en in 1988 steeg dat aantal naar 28. Hoewel pas in 2012 een tweede -weinig succesvolle- kortebaan in Rotterdam werd verreden, zorgde de editie van 1979 wel voor een doorbraak.

Een deel van deze tekst verscheen al eerder in de rubriek ‘De vergeten kortebaan’.

(Foto’s: met dank aan het museum en archief van de NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.