Terug in de tijd: 19 juni 1999

19 juni 2020 07:38

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 54 gaan we terug naar 19 juni 1999, Den Ilp. Hoe Quick Mail voortvarend begon aan zijn kortebaanloopbaan (maar ook snel weer werd teruggetrokken).

Debutanten winnen niet vaak op de kortebaan, maar als ze winnen, zijn het klasbakken. Zo ook Quick Mail. De Zweed was door trainer Jan Offenberg, later bekend van draflegende Timoko, speciaal voor het kortebaanwerk naar Nederland gehaald. Tijdens de tweede kortebaan van Den Ilp op 19 juni 1999 bleek zijn aankoop een schot in de roos. Met Huib van den Heuvel op de sulky klopte hij één voor één zijn tegenstanders en pakte na een zinderende finale tegen Josie Speed (op de foto boven met Van den Heuvel in actie in Lisse (1998), tijdens de finale in Den Ilp gereden door Aad Pools) de bloemen. “Hij is hier voor geschapen”, vatte Van den Heuvel de prestatie van de zesjarige ruin kort samen. Quick Mail en zijn achterban hadden een geweldige zomer in het vooruitzicht. Of toch niet?

In Zandvoort kwam Quick Mail vervolgens voor de tweede keer aan de start. Met dezelfde imponerende overmacht zag hij zijn tegenstanders tijdens de eerste twee omlopen niet staan. Wat er toen gebeurde weet niemand, maar ineens had Quick Mail het wel gezien. Met elke rit werd hij dwarser en bezorgde Van den Heuvel enkele angstige momenten. Na de eerste rit van de troostfinale gooide hij dan ook de handdoek in de ring.

Spijtig

“We stoppen er mee. Hij is te gevaarlijk. Niet te sturen gewoon”, liet hij Paul de Vlieger van de Draf & Rensport weten. “Het is onverantwoord om nog met hem door te gaan. Hij wordt steeds gekker en stel je voor dat er ongelukken gebeuren en ik bijvoorbeeld Hugo Langeweg (die middag actief achter Keegan Boko, de tegenstander van Quick Mail tijdens de strijd om de derde en vierde plaats, red.) de ziektewet in rij. Daar pas ik voor.” Zo kwam er een snel einde aan veel belovende loopbaan. “Spijtig hoor, want het is volgens mij het snelste paard dat de laatste tien jaar op de kortebaan is geweest.”

Bekijk hier op 3 minuut en 15 seconden een rit van Quick Mail in Zandvoort

Quick Mail verhuisde naar het entrainement van Andries en Frans van der Blonk. Zij probeerden het één keer met hem, maar dat werd geen succes. In Amsterdam-Noord kwam hij in 2000 nogmaals aan het vertrek, maar was toen met geen mogelijkheid de baan in te krijgen en werd teruggetrokken voor de tweede omloop. De ruin deed op de langebaan nog één keer op een positieve manier van zich spreken. Op 28 november 1999 won hij op Duindigt een koers over 900 meter met enkel kortebaanpaarden als tegenstander. De kortebaanloopbaan van Quick Mail was dan geen succes, snel was hij zeker wel.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.