Terug in de tijd: 18 september 1975

18 september 2020 07:27

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 145 gaan we terug naar 18 september 1975, Enkhuizen. Hoe pikeurs, trainers en keurmeesters er een zooitje van maakten.

(Foto boven: Lindsy’s Fortuna wint op 6 april 1974 met Harry Pools op de sulky de Kortrijk-prijs op Wolvega (foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

De 69e kortebaan van Enkhuizen verliep op 18 september 1975 in eerste instantie op rolletjes. Met slechts zeventien deelnemers aan het vertrek werden de eerste en de tweede omloop in sneltreinvaart afgewerkt. Tijdens de derde omloop sloeg echter de vlam in de pan en ontspoorde de koers volledig.

Oorzaak van alle tumult was de rit tussen Largess Careless (Ruud Pools) en Musketier (Harry Pools). Laatstgenoemde had het stilstaande nummer in de eerste omloop geloot en daarna stalgenoot Kerry verslagen. Largess Careless was in de derde omloop gekomen door het stilstaande nummer uit de tweede omloop, zodat beide paarden tijdens de derde omloop tot elkaar werden veroordeeld.

Nadat beide paarden tijdens een eerste poging een witte vlag hadden gehad, won Largess Careless de eerste rit. Tijdens de tweede rit ging het mis. Daarbij is het van belang te weten dat het draverijcomité destijds werkte met drie keurmeesters in plaats van vier, zoals nu gebruikelijk is. Na het vallen van de start kreeg Musketier direct de witte vlag van de starter door te vroeg van start te gaan. De keurmeester op het middenstek nam dit signaal niet over, maar gaf juist Largess Careless de witte vlag na een galoppade. De keurmeester eindstek had de galoppade niet waar kunnen nemen en vermoedde een fout van zijn collega op het middenstek. Toen Largess Careless vervolgens de finish passeerde, gaf hij de combinatie met Ruud Pools op de sulky een rode vlag. Dat betekende dat Largess Careless een plek in de halve finale had veroverd, iets wat ook door de speaker van dienst aan het publiek op de Paktuinen werd medegedeeld.

Conclusie

Harry Pools liet het er niet bij zitten. Op volle snelheid begaf hij zich naar de drie keurmeesters en gaf aan dat zijn tegenstander na een witte vlag op het middenstek nooit de tweede rit gewonnen kon hebben. Na overleg kwam het draverijcomité tot de zelfde conclusie en besloot de tweede rit over te laten rijden.

Inmiddels begon het publiek zich ook met de gang van zaken te bemoeien. Zij waren sowieso op de hand van Harry Pools, want door stalweddenschappen in combinatie met Kerry was Musketier de grote favoriet van de middag. Toen de situatie dreigde te ontsporen, kwam Aad Pools met Lindsy’s Fortuna aan de hand over de baan gelopen. De merrie was in haar rit tegen Kristalprise in het startvak onderuit gegaan en had daarbij haar sulky vernield. Dat kon er ook nog wel bij.

De hoofdrolspelers van Enkhuizen 1975 op een rijtje: Harry, Aad en Ruud Pools. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Jan Hoejenbos, de trainer van Largess Careless, wilde niks weten van het overlopen van de tweede rit. Hij had zijn pupil een tweede rode vlag zien krijgen en Largess Careless was door de speaker officieel uitgeroepen tot winnaar van de rit. De trainer zag geen enkele reden om het draverijcomité zijn zin te geven en weigerde de tweede rit over te lopen.

Afgevlagd

Door de weigering van Hoejenbos werd Musketier uitgeroepen tot winnaar van de rit. Harry Pools trad vervolgens aan tegen Koentje Dartel. Terwijl beide paarden uit het startvak wegschoten voor hun eerste rit van de halve finale, werd aan de finish bekend dat Largess Careless –onder protest- alsnog de tweede rit in de derde omloop wilde lopen. De rit tussen Koentje Dartel en Musketier, die al in volle hevigheid bezig was, werd halverwege afgevlagd, zodat de al veel besproken tweede rit in de derde omloop plaats kon vinden. Dit leidde tot een schadeclaim van Harry Pools, die naar eigen zeggen werd teruggezet naar de derde omloop, terwijl hij zich al had gekwalificeerd voor de halve finale.

Uiteindelijk won Largess Careless na een kamprit van Musketier, maar delfde vervolgens het onderspit tegen Koentje Dartel. Lindsy’s Fortuna won uiteindelijk de finale van Koentje Dartel, zodat Aad Pools met een grote doos chocoladerepen de ereronde over De Paktuinen reed, met de plaatselijke jeugd achter zich aan. Zo kwam een veelbesproken kortebaan ten einde.

Sublieme prestatie

Door alle tumult sneeuwde de overwinning van Lindsy’s Fortuna volledig onder. Dat was niet terecht, want de combinatie met Aad Pools op de sulky had in Enkhuizen een sublieme prestatie geleverd. De vijfjarige merrie was die middag gestart met een maximale handicap van twintig meter, maar ondanks de minimale afmetingen van het parkoers over de Paktuinen was ze toch de sterkste gebleken. Alleen Nathan Olivier wist na Lindsy’s Fortuna in 1982 nog een kortebaan te winnen met de maximale handicap, terwijl de pupil van Aad Pools op haar beurt de opvolgster was van Bretteur P, die in 1970 vanaf 295 meter de kortebaan van Medemblik had gewonnen.

Lindsy’s Fortuna was dan ook niet zomaar een paard. In 1974 was ze meest succesvolle sprintster in het circuit met overwinningen in Abcoude, Heemskerk en Medemblik en vier tweede plaatsen. Een jaar later had ze het met een starthandicap van eerst vijftien en later twintig meter behoorlijk zwaar, maar in zeven starts wist ze zich toch nog zes keer te klasseren, met de overwinning in Enkhuizen als hoogtepunt. Desondanks was haar sprintloopbaan na het seizoen van 1975 voorbij.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.