Terug in de tijd: 18 oktober 1934

18 oktober 2020 09:15

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 174 gaan we terug naar 18 oktober 1934, Purmerend. Hoe Weidlooper met Jan de Vlieger de vaderlandse sprinttop te kijk zette.

Jan de Vlieger kwam in de rubriek ‘Terug in de tijd’ al vaker langs. Elke keer was dat met Allouez, met 49 overwinningen de meest succesvolle kortebaner allertijden. De Vlieger had echter veel meer noten op zijn zang. Voordat hij met Allouez furore maakte had zich al lang en breed bewezen op vooral de langebaan.

Dankzij zijn vader Dirk de Vlieger rolde Jan de Vlieger al op jonge leeftijd de drafsport in. Ondanks het feit dat De Vlieger zijn landbouwbedrijf altijd op de eerste plek zette, ontwikkelde hij zich tot een uitstekende pikeur, trainer én fokker van dravers; een kunst die hij had afgekeken van zijn vader. In 1926 boekte De Vlieger zijn eerste grote succes door op Duindigt de Derby te winnen met Quicklooper. In 1932 was De Vlieger opnieuw succesvol tijdens de belangrijkste koers voor driejarige dravers. Dit keer won hij met Weidlooper, een halfzusje van Quicklooper. Tussen 1936 en 1941 werd de Derby niet verreden, maar in 1942 was De Vlieger er als de kippen bij om weer toe te slaan; dit keer met Gonny D.

Weidlooper en Gonny D werden door De Vlieger ook op de kortebaan ingezet. Laatstgenoemde won tussen 1943 en 1946 zes keer en had de pech vaak te moeten opboksen tegen stalgenoot Allouez. Het gebeurde regelmatig dat beide paarden de finale haalden en dan bleef De Vlieger steevast achter Allouez. Neefje Joop Ham, werkzaam bij De Vlieger, nam dan de leidsels van Gonny D over, maar werd keer op keer op zijn plek gezet.

Jaargang

Ook Weidlooper meldde zich verschillende keren in de winnaarsring. Als tweejarige toonde ze al aan een snelle draver te zijn door het record voor tweejarige paarden te breken. Uiteindelijk was ze met 1,25.0 veruit de snelste van haar jaargang. In 1933 maakte ze voor het eerst haar opwachting op de kortebaan. Na vierde plaatsen in Pijnacker en Naaldwijk won ze in Alkmaar haar eerste kortebaan en finishte vervolgens als tweede in Schagen achter de ongenaakbare Lady Bond (Jan van Leeuwen).

In 1934 was ze beter op dreef en won ze in Medemblik door tijdens de finale Lady Bond nu wel het nakijken te geven. In Alkmaar prolongeerde ze haar titel door tijdens de eindstrijd Janet Harvester –nog zo’n klasbak- voor te blijven. Op 18 oktober 1934 verscheen ze aan de start in Purmerend, waar na Hemelvaartsdag voor de tweede keer dat seizoen een kortebaan werd verreden. Na Cilly Dillon tijdens de eerste omloop te hebben verslagen, volgde tijdens de tweede omloop het stilstaande nummer. Vervolgens werd Janet Harvester na drie mooie ritten aan de kant gezet en had ook Uniform het nakijken. Tijdens de finale profiteerde Weidlooper optimaal van een voorsprong van twintig meter op Betty Worthy en turfde haar derde zege van het seizoen.

Jan de Vlieger was niet alleen op de kortebaan succesvol. Hier krijgt hij in 1959 door een KLM-stewardess een ereprijs uitgereikt na een overwinning op Duindigt. (Foto: www.nationaalarchief.nl)

In 1935 kwam ze op de kortebaan niet verder dan enkele ereplaatsen, maar eiste ze op de langebaan wel het Nederlands kampioenschap over 800 meter op. De strijd om de nationale titel verliep niet zonder slag of stoot, want tijdens de finale vielen drie pikeurs van hun sulky en moest de koers worden overgereden. In 1937 won ze in Lisse haar laatste kortebaan. De Vlieger schreef haar in voor de B-draverij, die ’s ochtends om half tien werd verreden. Er deden slechts negen paarden mee, waarvan vier (!) uit de stal van Jan de Vlieger. Het was voor hem vervolgens een koud kunstje om de koers naar zijn hand te zetten en de eerste prijs op te eisen.

In 1938 verkocht De Vlieger de merrie, die vervolgens tot 1942 koerste. De Vlieger ging vervolgens aan de slag met Allouez, die in 1938 net zoals Weidlooper de Nederlandse titel over 800 meter veroverde om daarna uit te groeien tot de beste kortebaner allertijden.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.