Terug in de tijd: 18 mei 1939

18 mei 2020 08:10

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 23 gaan we terug naar 18 mei 1939, Enkhuizen. Hoe Zora haar eerste kortebaan won en Rosy Moran de aanwezige toeschouwers de schrik van hun leven bezorgde.

In 1939 werden er niet één maar twee kortebaandraverijen in Enkhuizen georganiseerd. Uiteraard op de derde donderdag van september, zoals tot op de dag van vandaag gehanteerd, maar ook op Hemelvaartsdag, welke dat jaar op 18 mei 1939 viel.

Voor het vallen van de beslissing in Enkhuizen maakten de toeschouwers enkele angstige momenten door. Rosy Moran en pikeur Maathuis kwamen tijdens de startprocedure ten val. Maathuis kon de teugels niet houden, waarna zijn pupil er vandoor ging. Heden ten dage zijn de banen afgezet met dranghekken, maar dat was in het verleden niet altijd het geval. Zodoende dook Rosy Moran met sulky en al het publiek in. Wonder boven wonder liep het goed af en raakte niemand gewond. Rosy Moran finishte uiteindelijk als vijfde.

De koers over de Paktuinen werd uiteindelijk gewonnen door Jan Wagenaar sr. met Zora. Voor Wagenaar sr. was het zijn derde overwinning op de kortebaan. In 1937 won hij in Goorne zijn eerste koers over 300 meter met Marie P. Wagenaar sr. had de oude, stijve merrie overgenomen van Jan van Leeuwen, lapte haar weer op en boekte zijn eerste succes op de kortebaan. Datzelfde jaar volgde in St. Maartensbrug zege nummer twee met Anzolor.

Beste aankoop

In 1937 kreeg Wagenaar sr. ook Zora in training. De merrie had twee jaar eerder de Derby gewonnen, maar was inmiddels een onbetrouwbaar koerspaard geworden. Na Marie P kreeg Wagenaar sr. ook Zora (foto boven, met Wagenaar op de sulky in actie in Purmerend) weer aan de praat en in 1938 kreeg hij haar voor tweehonderd gulden in zijn bezit. Naderhand zou Wagenaar sr. zeggen dat het de beste aankoop van zijn leven was geweest.

De familie Wagenaar met Zora en één van haar veulens. Rechts op de foto Jan Wagenaar sr. met naast zich de nog jonge Jan Wagenaar jr.

Vanaf 1939 kwam Zora ook op de kortebaan uit. Na haar overwinning in Enkhuizen won ze op 1 oktober van dat jaar ook in St. Maartensbrug. Tijdens de tweede kortebaan van dat jaar in Enkhuizen op 21 september finishte ze als derde, achter winnaar Allouez (Jan de Vlieger) en Zus Braun (Willem Geersen). In 1941 won ze in Purmerend haar derde en laatste kortebaan. Tijdens haar laatste seizoen in 1942 kwam ze tijdens zestien van de twintig kortebanen in actie en draafde zeven keer in de prijzen.

Na haar actieve loopbaan liet Wagenaar sr. de merrie dekken door Determination. Het resulteerde in Kitty Zora, die in 1946 de Derby won. Ook Kitty Zora bracht als fokmerrie een Derbywinnaar voort: Bento Kitty. Zo bleek Zora een gouden fokmerrie en vormde ze de basis van de roem van Stal Wagenaar.

(Tekst en foto’s: met dank aan het museum en archief van de NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.