Terug in de tijd: 18 juni 2010

18 juni 2020 12:11

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 53 gaan we terug naar 18 juni 2010, Sassenheim. Hoe Yke Starlake ondanks een loodzwaar koersverloop z’n vijfde kortebaan won.

De loopbaan van Yke Starlake laat zich lezen als een spannend jongensboek. Op Duindigt als favoriet voor de Derby Y tijdens de eerste meters van de benen, als vierjarige drie kortebaanoverwinningen, in 2010 kortebaankampioen van Nederland en daarna baanrecordhouder in Ierland. Met Yke Starlake kreeg Sassenheim op 18 juni 2010 een prachtige winnaar.

Toch zag het er lange tijd niet naar uit dat Yke Starlake de koers over de Teylingerlaan ging winnen. De troef van trainster Sierdje Schokker moest het omloop na omloop opnemen tegen prima kortebaners. Eerst moest er worden afgerekend met Timothy’s Way (Sven Schraal), goed voor negen kortebaanzeges. Daarna volgde een moeizame overwinning op Montanara (Aad Pools), die de kamprit al in haar zak leek te hebben, maar met een laatste jump kwalificeerde Yke Starlake zich voor de derde omloop.

Yke Starlake met trainster Sierdje Schokker.

Daarna kreeg Yke Starlake het iets gemakkelijker, hoewel hij tegenstanders van formaat trof. Eerst titelverdediger Walkover (John Dekker), die tijdens de eerste twee omlopen ook al volle bak had moeten rijden. Tijdens de halve finale Viva’s Limburgia (Josette Pools), die voor de enige meevaller van de middag zorgde door z’n kansen te vergooien in het startvak. Een kleine maand eerder had Yke Starlake Viva’s Limburgia ook al verslagen, tijdens de finale om het Nederlands kampioenschap in Venhuizen. Het was voor Viva’s Limburgia z’n eerste nederlaag tijdens z’n elfde finale, nadat hij z’n eerste tien had gewonnen.

Kaizarda Laurelton met Dennis Minnema op de sulky ging het gemakkelijker af. Na Sheba Boko tijdens de eerste omloop te hebben verslagen, volgde het stilstaande nummer in de tweede omloop. Vervolgens hadden Watch this Diamond en Tarzan Weber ook niets in de melk te brokkelen en haalde de pupil van trainer Wim van Buytene betrekkelijk eenvoudig de finale. Yke Starlake had daarentegen beulswerk moeten verrichten. Kon het nog misgaan?

Wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde toch: met twee flitsende starts gaf Yke Starlake zijn tegenstander het nakijken en schreef de kortebaan op zijn naam. Een verrassing erkende zijn pikeur Ruud Pools. “Yke heeft mij tijdens de finale echt verbaasd. Na al die zware ritten gaf hij Kaizarda Laurelton geen enkele kans. Erg imponerend.”

Bekijk hier de samenvatting van Sassenheim 2010

Na deze overwinning ging Yke Starlake met een veel besproken tweede plaats in Nootdorp over zijn winsom heen. Een jaar later haalde hij de finale van Wateringen en won hij met leerlingpikeur Jan Thijs de Jong op de sulky in Nootdorp. In 2012 verhuisde hij naar Ierland waar hij op de langebaan direct verschillende keren won. In mei 2013 verbeterde hij het baanrecord op de Portmarnock Raceway; een record dat tot op de dag van vandaag staat.

(Foto’s: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.