Terug in de tijd: 18 augustus 1935

18 augustus 2020 08:24

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 114 gaan we terug naar 18 augustus 1935, Eenrum. Hoe Lady Bond onaangevochten de nationale titel opeiste.

Elk decennium heeft zijn vedettes. Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw was Lady Bond een absolute grootheid. Met Jan van Leeuwen op de sulky voerde ze tussen 1932 en 1936 vier seizoenen lang een waar schrikbewind op de kortebaan met negentien overwinningen en talloze ereplaatsen. Alleen Allouez (49 overwinningen) en O Marijke (24) wonnen vaker.

Na drie overwinningen tijdens haar debuutjaar haalde Lady Bond in 1933 ongekende hoogten. De merrie won in Harendermolen, Middenbeemster, Anna Paulowna, Heemskerk, Den Hoorn, Schagen en St. Maartensbrug. In Schagen, waar toen op zondag 24 september én op dinsdag 26 september 1933 een kortebaan werd georganiseerd, pakte ze de Nederlandse titel. Een jaar later wist ze deze in Beverwijk bijna te prolongeren, maar lag de latere kampioen Rolls Royd (H. de Vries) tijdens de halve finale dwars.

Koninklijk huis

In 1934 won ze slechts twee kortebanen, maar in 1935 was ze helemaal terug. Als winnares in Beemster en Krommenie kwam ze op 18 augustus 1935 aan de start in Eenrum, waar werd gestreden om het kampioenschap van Nederland. Het Koninklijk Huis had voor de gelegenheid een zilveren medaille vervaardigd en ook de eerste prijs van vijfhonderd gulden (bijna € 5.000,00 in 2020) loog er niet om.

De eerste omloop leverde een interessante confrontatie op tussen Lady Bond en Rolls Royd, de nationaal kampioenen van 1933 en 1934. Lady Bond won en rekende daarna ook af met Rose Morgan en Noma B. Het stilstaande nummer tijdens de vierde omloop kwam goed uit, waarna tijdens de finale ook Our Dream (Dirk Bolwijn) er aan moest geloven. Zonder ook maar één rit te verliezen had Lady Bond de nationale titel heroverd.

Op 1 september 1935 won Van Leeuwen in Den Hoorn zijn laatste kortebaan met de merrie. In de handen van H. de Vries won ze daarna nog in Schagen en St. Maartensbrug. In 1936 liep ze in Usquert met Jan van Leeuwen sr. voor het laatst in de prijzen. Hoe het daarna verder met de merrie afliep is niet meer te achterhalen. Wat vast staat is dat de merrie tot de allergrootste sprinters allertijden behoord.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.