Terug in de tijd: 17 september 1979

17 september 2020 10:43

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 144 gaan we terug naar 17 september 1979, Medemblik. Hoe Paarl D tijdens haar debuut de Nederlandse titel veroverde en later Bert van Dooyeweerd op het juiste pad bracht richting het pikeurskampioenschap.

(Foto boven: Jan van Dooyeweerd sr. en Paarl D tijdens de huldiging van het Nederlands kampioenschap in Medemblik. Links een jonge Jan van Dooyeweerd jr. (Foto: archief Medemblik)

Goede langebaanpaarden lijken strikt gescheiden te leven van hun collega’s op de kortebaan. Jan van Dooyeweerd sr. zag dat (gelukkig) anders. De legendarische trainer schrok er niet van terug om zijn klassieke troeven ook door de Nederlandse straten te laten draven en dat leverde regelmatig mooie resultaten op. Zoals met Paarl D. De merrie was op de langebaan de beste van haar jaargang. Zo won ze als tweejarige de Jofferprijs en was een jaar later de sterkste tijdens de Sweepstakes.

Op 17 september 1979 maakte ze in Medemblik haar debuut op de kortebaan. Hoewel zoon Bert van Dooyeweerd op dat moment de wind flink in de zeilen had en twee van de laatste vier kortebanen had gewonnen, kroop Van Dooyeweerd sr. zelf op de sulky om zijn pupil bij te staan. Met Sijtje, Rodney Fortuna, Magowal en Phortos L verschenen zo’n beetje alle kortebaantoppers van dat moment aan de start, maar zij konden niet voorkomen dat de vijfjarige debutante er onverwacht met de winst vandoor ging. Magowal (Cees Imming) finishte als tweede, voor Jolige Jan (Harry Pools).

Pikeursklassement

Door in Medemblik te winnen, snoepte Van Dooyeweerd sr. drie kostbare punten af van zoon Bert van Dooyeweerd voor het pikeursklassement. Met Rodney Fortuna had de huidige grote man van de kortebanen voor wedaanbieder Runnerz een heus bankpaard, dat hem een karrenvracht aan punten opleverde. In Enkhuizen werd deze ‘fout’ rechtgezet. Dit keer nam Bert van Dooyeweerd plaats achter Paarl D en opnieuw liet de merrie iedereen achter zich.

En passant nam Van Dooyeweerd dankzij deze zege de koppositie in het pikeursklassement over van Cees Imming, om deze niet meer af te geven. Na de seizoenafsluiting in ’t Zand werd Van Dooyeweerd gehuldigd als de kampioen van 1979. Daarmee doorbraak hij de hegemonie van de gebroeders Pools, die de eerste vijf kampioenschappen (Harry 1974, 1975 en 1976, Ruud 1977 en Aad 1978) op hun naam hadden gebracht.

Jan van Dooyeweerd sr. met zijn zonen Jan (links) en Bert. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Nadat een deelname in Lisse niets had opgeleverd, duurde het bijna een jaar voordat Paarl D opnieuw in actie kwam op de kortebaan. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Hillegom reikte ze met Bert van Dooyeweerd op de sulky tot de derde omloop, waarin ze werd uitgeschakeld door de latere nationaal kampioen Ricky First (Aad Pools). In Lisse nam ze vervolgens op gepaste wijze revanche door tijdens de finale Ricky First nu wel te kloppen en de koers te winnen. In 1981 kwam ze nog één keer zonder succes in actie en nam na zes kortebanen alweer afscheid van de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.